Vasárnap éjszaka nem lehet majd használni az útdíj-értékesítési rendszereket

MTI/iho   ·   2018.03.02. 12:07

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. pénteken az MTI-vel közölte: a karbantartás az elektronikus autópálya matrica (e-matrica) értékesítését és a három és fél tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszert (HU-GO) egyaránt érinti. Március 4-én, vasárnap éjszaka egy és három óra között az ismert vásárlási csatornák egyikén sem lesz lehetőség e-matricák és HU-GO viszonylati jegyek beszerzésére. Utóbbi esetében az egyenlegek feltöltése is szünetel, és a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáin igénybe vehető ügyintézési lehetőségek sem lesznek elérhetők. A 2018. január 1. óta érvényes jogszabálynak megfelelően a jelzett üzemszünet végét követő hatvan percen belül nem szab ki pótdíjat az e-matrica rendszerben érvényes jogosultság nélkül közlekedő járművekre. A hatvan perces türelmi idő nem vonatkozik a HU-GO rendszerben közlekedő három és fél tonna feletti teherjárművekre. Továbbra is alapszabály, hogy a díjköteles útszakaszokra csak érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet felhajtani, ezért ezeket érdemes még a karbantartás kezdete előtt elővételben megvásárolni. A technikai beavatkozás alapvetően nem érinti a három és fél tonna feletti járműben útdíj bevallást automatikusan lehetővé tevő eszközt (OBU) használó ügyfeleket, amennyiben gondoskodtak arról, hogy a szóban forgó időszakban az úthasználathoz elegendő fedezetük legyen. Ha egyenlegük mégsem biztosítana kellő fedezetet, és feltöltésre sincs lehetőség, a szolgáltató azt javasolja, hogy a karbantartást megelőzően viszonylati jegy vásárlásával tegyenek eleget bevallási kötelezettségüknek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.