Vasút a periférián

Szabó István   ·   2014.11.05. 18:45
00kicsi

A jelzett szakasz 1905. szeptember 27-én nyílt meg a Nagykároly–Csap vonal részeként, építtetője a Nagykároly–Mátészalka–Csap HÉV Rt. volt. A vasútvonalat a trianoni határ 1920-ban Ágerdőmajornál és Csapnál három részre vágta. Ma a Záhony–Mátészalka szakasz a 111-es vonalat alkotja. A Mátészalka–Ágerdőmajor–országhatár szakasz a MÁV 115-ös számú vonalát képezi, míg az országhatártól Nagykárolyig a CFR 422-es számú vasútvonala. Ágerdőmajor egykori határállomás távol esett lakott településektől, ezért a forgalmát felszámolták, és a szomszédos Tiborszállás állomás vette át a feladatát a kétezres évek elején. Itt folyik ma a határellenőrzés is.

Tiborszállás – Magyarországon járunk, ráadásul nem az osztrák, hanem a román határ közelében!<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A Romániához került szakaszon belföldi forgalom nincs, csak a Nagykároly–Mátészalka nemzetközi személyvonatok használják a pályát. A határellenőrzést Nagykárolyban végzik. Napi két vonatpár megy át a határon. Budapestről nézve a világ vége Tiborszállás. Szép, rendezett település, mint sok hasonló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az állomás pedig példaértékű.

A két, határon átmenő vonatpár kivételével itt fordulnak a Bz-k. Az állomást kilenc éve újították fel, de ma is olyan, mintha Ausztriában járnánk. Talán csak a vasággyal is alig 50 kilót nyomó kalauznő váltóállítása és vágányzáró sorompó-kezelése árulkodik hollétünkről. Na meg persze a Bz és a fénysorompó, meg persze a magyar feliratok.

Körüljárós Bézé

Az állomás kétvágányos. Az I. vágány vágányzáró sorompókkal lezárt rakodóvágány lenne – ha lenne még itt rakodás. A „körüljárós” Bz-vonatok helyett azért el lehetne képzelni egy korszerűbb motorkocsit mondjuk egy Jenbacher motorvonatot!

Majdnem tíz évvel a felújítás után is rendezett a környezet, az állomás gondozott. A váróterem gyönyörű, tiszta. Az állomás előtti menetrend nincs kiborogatva, összefirkálva. Az utasváróból három – egyikük a mozgásukban korlátozottak számára is használható – WC nyílik, tiszták, papír, szappan, papírtörölköző is van! A pénztár modern, a pénztáros hölgy kedves, segítőkész, udvarias.

Ez is Magyarország! Mégpedig annak északkeleti csücske.

Kulturált, tiszta váróterem

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek