Vasutas, ne utazz csúcsidőben!

Zöldi Péter   ·   2017.04.22. 18:45
ice-zsufolt_kislid

Vallási ünnepek, vagy Német Egység napja, mindegy: ígyis-úgyis csurig tele lesznek a vonatok, előtte is, utána is. Az autópályákon sok kilométeres torlódások alakulnak ki, a távolsági vonatokon az állóhelyet is keresni kell. A magas életszínvonallal járó mobilitás átka. A Deutsche Bahn ezért mind a 195 ezer munkavállalóját felszólította, hogy az „ügyfelek″ kedvéért (jó dolog a német nyelv – erről nem is beszélve, a szerk. –, az ember a fogorvosnál is és a vasúton is „Kundé″-vé válik) lehetőleg hanyagolják az IC-k és az ICE-k használatát. Legalább az ünnepnapok környékén.

A német vasút egyik szóvivője szerint ebben az évben hat kritikus nappal néz szembe a vasút, amelyeken a távolsági vonatokon rohamra kell számítani. Ezek a karácsonyi oda- és visszautazások, a Német Egység Napja és Mindenszentek. De ebben az évben Krisztus mennybemenetele is sok utazót mozgat majd meg, mert egybeesik a Berlinben és Wittenbergben megtartandó evangélikus egyházi napokkal. A Wirtschaftswoche című magazin idézte Birgit Bohle – a Deutche Bahn kebelén a távolsági forgalomért felelős főnök – belső kommünikéjét: „Kérek mindenkit, hogy az ünnepnapok környékén a szolgálati és magáncélú utazásokról az ICE-, IC- és EC-vonatokon lehetőség szerint mondjon le!″

Zsúfolt peron Hamburg főpályaudvarán (kép forrása: dpa)

A tudósítás szerint Bohle már 2016 karácsonyán a munkatársakhoz fordult, hogy legalább az ICE-k mentesüljenek az utazni vágyó vasúti dolgozóktól. Sokan hallgattak a kérésre, de azóta szigorítottak és kidolgoztak egy listát azokra a vasúti összeköttetésekre, amelyeket ezekben az időpontokban kifejezetten nem szabad magáncélú utakra igénybevennni. „Az ügyfelek egyértelműen előnyben vannak″ – mondja Bohle.

Jelenleg a Deutche Bahnnál teljes munkaidőben foglalkoztatottak húszeurós átalányáron válthatnak vonatjegyet másodosztályra. Évente ajándékba kapnak tizenhat ICE-menetjegyet, ehhez jár még ingyenjegy a gyerekeknek és a házastársnak is. A cég által sugallt alapvetés a vasúti dolgozók felé eddig is az volt, hogy az utastársakkal szemben különösen együttműködőnek és segítőkésznek kell lenni, és ahogy a magazin a belsős irányvonalat idézi: „ehhez hozzátartozik a zsúfolt vonatokon az ülőhelyek átadása is″.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek