Vasutat robbantana az al-Kaida Európában

MTI   ·   2013.08.19. 14:11
Az európai nagysbességű vasúthálózat ellen tervez merényleteket az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet – írta a Bild című német napilap titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva.

A lap szerint a tervezett támadásokról az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) értesítette az európai partnereket, miután néhány hete lehallgatták az al-Kaida egyes vezetőinek telefonbeszélgetéseit, amelyek fő témája a gyorsvasúthálózat ellen tervezett merényletsorozat volt. A lap biztonsági forrásai elmondták: a terroristák egyebek mellett a vasútvonalak mentén és vasúti alagutakban elhelyezett pokolgépekkel hajthatnak végre merényleteket, és a vasúti villamos felsővezetéket célzó szabotázsakciókat is megkísérelhetnek.

Az NSA-tól származó adatok nyomán Németországban már több mint két hete fokozottabban ellenőrzik az ICE (InterCity Express) vonatok pályáit és a pályaudvarokat. Az illetékes szövetségi rendőrség egy sor intézkedést vezetett be, például civil ruhás járőrökkel erősítette meg a pályaudvarok védelmét. A német belügyminisztérium a beszámolóra reagálva közölte, hogy a biztonsági helyzet nem változott az utóbbi időszakban. Németország továbbra is „a nemzetközi iszlamista terrorizmus célpontjai között van” – mondta a tárca egyik szóvivője.

A dpa német hírügynökség szerint az európai gyorsvasúthálózat terrorveszélyeztetettségére vonatkozó NSA-értesülés ugyanazoknak a telefonbeszélgetéseknek a lehallgatásán alapul, amelyek nyomán az Egyesült Államok ideiglenesen bezárta számos nagykövetségét az arab világban.

Ha a Bild értesülései helytállók, Magyarország nem az al-Kaida célországa, hiszen nálunk nincs nagysebességű – 200 kilométer per óra feletti tempót lehetővé tevő – vasútvonal. A szomszédos Ausztria, továbbá Németország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Norvégia, Hollandia, Svédország, Finnország és Portugália kitettsége azonban kétségtelen.

A világon napjainkban 21 365 kilométernyi nagysebességű pályán zajlik vasúti közlekedés, és további 13 964 kilométert építenek.

 

 

Kapcsolódó hírek