Vasúti baleset Boszniában

iho/vasút   ·   2018.08.24. 08:00
bosznia_jablanica_baleset_kislid

A Bosznia-hercegovinai szövetségi vasút (ŽFBH) adatai szerint augusztus 22-én az éjjeli órákban a Szarajevótól délnyugatra fekvő Donja Jablanica állomáson súlyos vasúti baleset történt. Két tehervonat ütközött össze, az egyikben tizennyolc, a másikban harminchat teherkocsi futott – a képek tanúsága szerint négytengelyes, magasoldalfalú nyitott kocsikról van szó. A balesetben két vasúti dolgozó meghalt, egy harmadik súlyosan megsérült.

Állomási tájkép, baleset után (képek forrása: avaz.ba)

Az eddigi adatok szerint tipikusan foglalt vágányra történő bejárásról van szó. A baleset az állomáson történt, ahol egy ott álló szénszállító szerelvénybe rohant bele szemből egy másik tehervonat. Az álló szerelvény mozdonyvezetője észlelte a veszélyt és még időben ki tudott ugrani a vezetőállásból, így nem sérült meg. Elmondása szerint a szemből jövő szerelvénynek figyelmen kívül kellett hagynia a vörös jelzést. Mindkét villanymozdony kivetődött a pályáról, vezetőállásuk teljesen megsemmisült, a mozdonyok mögötti vagonok rakományukkal együtt kiborultak.

Mindkét mozdony összetört

A rendőrség, mentők, tűzoltóság és a baleseti szakértők nagy erőkkel vonultak ki, a vasúti pályaszakaszt a vizsgálatok befejezéséig lezárták a forgalom elől. A ŽFBH ígérete szerint a vizsgálatok lezárásakor az összes eredményt a nyilvánosság rendelkezésére bocsátják.

Donja Jablanica állomása a Szarajevó-Mosztár-Ploce közötti egyvágányú, villamosított vasútvonalon felszik, azon a szakaszon, ahol a vasútvonal Szarajevó felől látványos vonalkifejtéssel áthalad az Ivan-hágón és a felduzzasztott Jablanica-tavat maga mögött hagyva leereszkedik a Neretva völgyébe.

A baleset helyszíne Donja Jablanica állomáson (forrás: googlemaps)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek