Vasúti belépési engedély: oktatással, pénzért

Arnold Balázs   ·   2012.05.03. 17:00
kiskep_fotosok

Ismét lehet igényelni a magáncélú, úgynevezett belépési és felvételkészítési engedélyt a MÁV-tól. Az engedélyeket egyelőre csak ideiglenesen állítják ki, a belépést és fotózást részletesen szabályozó vezérigazgatói utasítás egyelőre elfogadás előtt van. Ha a rendelet életbe lép, ismét egy naptári évre lehet majd kérni az engedélyt. Az engedély kiállításának költsége 1250 forint, ez a munkavédelmi oktatás költségeit fedezi.

Pár éve, amikor a MÁV bevezette a térítéses engedélyt, még nem volt szó oktatásról, de az ár ugyanennyi volt. Akkor azt közölte az államvasút, a nettó ezer forintos summa az adminisztrációs költséget fedezi. Azóta az áfa 25-ről 27 százalékra nőtt, de ezek szerint a bruttó összeg marad. Szerkesztőségünk úgy tudja, a tervezett rendeletben a biztonsági és a jogi főosztályok emberei kifogásoltak néhány dolgot, ezek módosítása folyamatban van.

Az engedély kiállításának feltétele tehát a munkavédelmi oktatáson való részvétel. Az oktatás időtartama nagyjából egy óra. Keretein belül a fotósok, vasútbarátok figyelmét felhívják a vasútüzem veszélyeire: közlekedési utak, botlásveszély, tartózkodás a vágányok között, elütés veszélye, tartózkodás járművek közelében, járműveken, forgógépek, erősáramú berendezések, felsővezeték veszélyei.

Fotósok hada a vágányok között a pásztói állomáson<br>(fotó: Tevan Imre)

Ezen felül olyan témakörökben is oktatást kapnak, amely önmagában nem veszélyes, azonban a gondatlanság, figyelmetlenség balesetekhez vezethet: tartózkodás forgalmi irodában, biztosítóberendezési elemek közelében (például ne nyomkodják a D55 pulton a gombokat) illetve kézi jelzésnek minősülő karmozdulatok mellőzése. Az oktatásokat igény szerint, lehetőleg 10-20 fős csoportokban szeretné megtartani a vasúttársaság az ország nagyobb városaiban, a főbb forgalmi csomópontokban.

Akik részt vettek munkavédelmi oktatáson, azok ezt aláírásukkal igazolják a vasúttársaság felé, és megkapják (egyelőre csak az ideiglenes) felvételkészítési engedélyüket. Ennek birtokában azonban még nem lehet szabadon mozogni az üzemi területeken: az adott szolgálati hely vezetőjénél minden esetben előzetesen be kell jelentkezni. Ennek módját az elfogadás előtt álló vezérigazgatói utasítás határozza majd meg.

Fotózás az épület tetejéről<br>(fotó: Berky Dénes)

Természetesen az 1250 forintos díjat csak egyszer kell megfizetni. Immár egyre több üzemi terület van ellátva térfigyelő kamerákkal, melyek képeit az új biztonságirányítási központból kísérik figyelemmel. Aki a nyomtatott engedély birtokában, de a szolgálati hely vezetőjének hozzájárulása nélkül tartózkodik üzemi területen, nem mentesül a felelősségre vonás alól.

A MÁV weboldalán megjelentek szerint az engedéllyel kapcsolatosan bővebb információért dr. Amigya Andrea dokumentációs szakértőt lehet keresni a +36-1-511-3732 telefonszámon vagy az amigyaadr@mav.hu e-mail címen. Itt lehet jelentkezni az oktatásokra is, ezek időpontját és helyszínét később, a felmerült igények figyelembe vételével alakítja ki a vasúttársaság. Az oktatásokkal szakmai részével kapcsolatban pedig Lakner Zoltán munkavédelmi csoportvezetőt lehet keresni a +36-1-511-3220 telefonszámon, vagy a laknerz@mav.hu e-mail címen.

Megjegyzés: szerkesztőségünk jogértelmezése szerint az engedély az üzemi területre történő belépésre vonatkozik. Nem tudunk arról, hogy a korábbi szabályozást megváltoztatták volna, vagyis az utasforgalom előtt megnyitott területen továbbra is szabadon lehet fényképezni. Az erre vonatkozó kérdésünkre azonban a MÁV kommunikációtól hónapok óta nem kapunk választ. [a szerk.]

Kapcsolódó hírek