Vasúti szervizközpontot hozott létre Budapesten a Knorr-Bremse

iho/vasút   ·   2021.09.21. 15:00
knorrbremse_szervizkozpont

A két és fél milliárd forint értékben és 4500 négyzetméteren megvalósult fejlesztésnek köszönhetően több mint száz partnert szolgálhatnak ki komplex felújítási projektek keretében a magyar szakemberek Európa számos országában.

A mára több mint harminc országban jelen lévő, 27 ezer embernek munkát adó Knorr-Bremse konszern magyarországi telephelye, a Knorr-Bremse Budapest huszonöt évvel ezelőtt, 1996 nyarán kezdte meg működését. A vállalatcsoport legjelentősebb vasúti központjában ma már két telephelyen, 55 ezer négyzetméteren közel kétezren dolgoznak fékmechanikai, fékvezérlési és levegőellátási rendszerek fejlesztésén, gyártásán és szervizelésén.

A most átadott, összesen 2,5 milliárd forint saját forrásból létrehozott Szerviz Központ beruházás 1,4 milliárd forintos épület- és telephely-infrastruktúra fejlesztést, valamint 1,1 milliárd forintos technológiafejlesztést foglal magába. A beruházással a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. szervizkompetenciáinak köre is tovább bővült a pneumatikus fékvezérlés és levegőellátás funkciókkal.

(fotók: Vörös Attila)

Veres László, a Knorr-Bremse Budapest ügyvezető igazgatója elmondta: „A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben komplex felújítási projekteket valósíthatunk meg versenyképes átfutási idővel, az elvárt, magas szintű minőségben. Az új központból – a társgyárakon keresztül – több mint száz partnert szolgálunk majd ki Európa számos országában, beleértve kiemelten Angliát, Ausztriát, Lengyelországot, Németországot, Olaszországot, Svájcot és természetesen Magyarországot is, sőt Ázsia egyes területeit is.”

Az új felújítási központ stratégiai szerepet tölt be Magyarország kötöttpályás közlekedésének fejlesztésében és üzembiztos működtetésében, olyan hazai cégek együttműködő partnereként, mint a Dunakeszi Járműjavító, a Stadler Magyarország, a MÁV-Start Zrt., a GYSEV Zrt., a TS-Hungária vagy a Grampet Debreceni Vagongyár. A Szerviz Központ hazai partnerei új kompetenciákat sajátíthatnak el, és egyben külpiaci lehetőségek is megnyílnak számukra, hozzájárulva Magyarország exporttevékenységéhez. Az új központban zajlik majd az orosz (RZSD), német (DB), svájci (SBB) és olasz (FS) államvasutak járműfékrendszereinek, valamint a lengyel PKP Alstom-szerelvényeinek felújítása. Mindezen túl a Stadler-gyártmányok teljes európai hálózatában biztosítja a fékrendszer felújítási háttérkapacitást.

A Knorr-Bremse és a magyar partnervállalatai hazai és regionális üzleti jelenléte szempontjából is mérföldkőnek számító beruházás épít a magyar mérnöki szakértelemre és a vállalat K+F tudására egyaránt. A Knorr-Bremse Budapest a világjárvány okozta megtorpanás közepette is növekedő pályán maradt, köszönhetően a kedvező hazai gazdasági környezetnek és a stabil üzletpolitikának. A fejlesztéssel ötvenöt új munkahely jön létre közvetlenül a Szerviz Központban és jóval több pedig a vállalat partnereinél, ügyfeleinél kínál lehetőséget.

A Knorr-Bremse vezető szerepe a vasúti berendezések fejlesztése és gyártása terén a jövőben még hangsúlyosabbá válik, mivel a klímaváltozás és a fenntarthatósági szempontok kikövetelik a környezetbarát közlekedési és szállítási megoldások előtérbe helyezését. Vasútipari innovátorként a Knorr-Bremse nem kizárólag vezető technológiák fejlesztésén dolgozik, hanem működő egységeinek fenntartható, hosszútávú működtetését és karbantartását egyaránt fontos feladatának tartja.

A Knorr-Bremse Budapestnél fejlesztett és gyártott új fékrendszereket a világ több mint száz országában futó járművekben használják: nagysebességű vasúti járművekben, személy- és tehervonatokban, villamosokban, metrószerelvényekben. A soroksári gyárban készülnek például a japán szuperexpresszek, a sinkanszenek fékjei. Szintén itteni fékekkel szerelik fel a Magyarországon is közlekedő Flirt vonatokat és CAF-villamosokat, de a gyár termékeit ugyanúgy megtaláljuk Szibériában, mint Nigériában, a hongkongi vagy a londoni metró szerelvényein, ahogyan a sok kilométereken át kanyargó amerikai tehervonatokon is.

Jövőorientált vállalatként a Knorr-Bremse Budapest működése kezdetétől odafigyel arra, hogy üzleti tevékenységébe az embert és a környezetét érintő kérdéseket is beépítse, egyaránt hozzájárulva ezáltal a gazdaság, a környezet és a társadalom fejlődéséhez. A vállalat CSR politikájának fókuszában a helyi közösségek állnak. A felsőoktatási intézményekkel az oktatási, továbbképzési, kutatás és fejlesztés, illetve infrastruktúrafejlesztési területeken működik együtt. A Knorr-Bremse tanműhelyében 2017 szeptembere óta öt szakmában oktatják a diákokat.

(Nyitókép forrása: Knorr-Bremse)

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek