Vasútőrök lőfegyverrel

iho/vasút   ·   2011.08.18. 14:18

Az Államtanács döntött: az alpesi ország közösségi közlekedési járművein szolgálatot teljesítő rendfenntartó alkalmazottak felszerelése lőfegyverrel bővülhet. Egyelőre csak egy opcióról van szó, amit az új szabályozás már megenged; az SBB ősszel dönt a fegyveres vasútőrség beindításáról – írja a Le Matin.

A döntést a svájci rendvédelmi dolgozók és a vasutasok érdekvédelmi szervezeteinek nyomására hozták meg. Eddig is találkozhattunk olykor fegyveresekkel az SBB járatain, hiszen a határőrség és a rendőrség emberei rendszeresen járőröznek a szerelvényeken. Velük megegyező kiképzést kapnak a vasútőrök is, így értelmetlen különbségtételt jelent, hogy nem hordhatnak magukkal lőfegyvert – érvel Peter Moor-Trevisan, az egyig vasutas szakszervezet szóvivője.

(fotók: Hörcher Dániel)

 

Svájcban sem ismeretlenek a focimeccsek utáni rendbontások és az éjszakai életből vonattal hazafelé tartó fiatalok atrocitásai. A szakszervezetek szerint sokkal hatékonyabban végezhetné megelőző munkáját a vasútőrség ha emberei fegyverrel lennének felszerelve.

Az Államtanács döntése ellenére a vasúttársaságok egyénileg határozhatnak arról, hogy vonataikon engedélyezik-e a vasútőrök fegyverviselését; mérlegelniük kell azt is, hogy a zsúfolt vonatokon a fegyver jelenléte nem jelent-e nagyobb baleseti kockázatot. A BLS vezetősége már bejelentette, az új szabályozás ellenére nem bővül biztonsági embereik fegyverarzenálja.

Kapcsolódó hírek