Vége a villamospernek: Szeged nyert

iho   ·   2013.10.11. 11:23

Jogerősen megnyerte a 2-es vonal építésével kapcsolatos kötbérpert Szeged. Az Ítélőtábla döntése értelmében 415 millió forintot, azaz a teljes összeget ki kell fizetnie a kivitelezést végző konzorciumnak. A pénzt tizenöt napon belül át kell utalni. A büntetés a jegybanki alapkamattal együtt számítva nagyjából félmilliárd forintot jelent. Az első fokú ítéletet gyakorlatilag helyben hagyta a bírói tanács.

A szegedi 2-es villamospálya és felsővezeték, valamint a kapcsolódó építmények építési munkáinak generálkivitelezését a cseh OHL ZS, a. s., a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. alkotta konzorcium vállalta. A módosított befejezési határidő 2010. szeptember 18-a volt, ehhez képest – az elsőfokú bíróság szerint – az alperesek késedelembe estek, mert a teljesítés csak bő egy hónappal később, október 28-án történt meg. Ez idő alatt az alperesek az objektív késedelem alól csak részben tudták magukat kimenteni. A ki nem mentett ötven napra eső kötbér összege meghaladja a maximális – a nettó vállalkozói díj húsz százaléknak megfelelő – kötbér mértékét, ezért a maximális kötbér megfizetése iránti kereset alapos volt – indokolta ítéletét a Szegedi Törvényszék.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek