Velencei vízi sztrájk: GPS a gondolákra?

MTI   ·   2013.11.14. 10:10

Teljesen üres a velencei Canal Grande csatornája a vízi járművek vezetőinek szerdán kezdődött sztrájkja miatt, és e munkabeszüntetés veszélyezteti a város ellátását. Kizárólag a tejet és a gyógyszert szállító hajókat engedték át szerdán a lagúnák bejáratait elzáró vízi kordonon keresztül. A megszokott sűrű vízi forgalom nélkül a Canal Grande egy szellemváros hangulatát keltette. Csak vízibuszokat lehetett látni.

A határozatlan időre meghirdetett velencei közlekedési sztrájkot a vízi járművek vezetőit képviselő szakszervezetek hirdették meg. Csatlakoztak hozzá a város vízi útjain dolgozó taxisok, gondolások, fuvarozók. A blokáddal az önkormányzat által bejelentett forgalomkorlátozás ellen tiltakoznak.

Velencében egy 26 pontos intézkedéscsomaggal – egyebek között a kisebb hajók napközbeni menetidejének korlátozásával – akarják szigorítani a közlekedési szabályokat. A taxisok és a gondolások nemet mondanak arra is, hogy járművük mozgása műholdas navigációs rendszerrel legyen ellenőrizhető.

Az önkormányzat a közlekedésbiztonságot akarja most javítani annak hatására, hogy augusztus 17-én a Rialto hídjánál egy gondola és egy vaporetto összeütközésében egy német turista életét veszítette.

A velencei csónakosok utoljára 1989-ben sztrájkoltak – akkor is a forgalom korlátozása miatt. Háromnapi sztrájk után az akkori polgármester, Antonio Casella engedett a követeléseknek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek