Veszik a vármegye- és országbérleteket, mint a cukrot

iho/vasút   ·   2023.05.15. 10:45
orszagberlet_illusztracio_202304

Három hét alatt háromszázezernél is több fogyott a MÁV–Volán-csoport új bérlettípusából.

A hétvégén haladta meg a 300 ezret az eladott vármegye- és országbérletek száma. Már az első hónapban annyira népszerűvé váltak az új díjtermékek, hogy a hó eleji vásárlások javában felülmúlták a korábbi hónapok bérletértékesítési számait.

Az elővételi online árusítás április 24-i elindítása óta csaknem 304 ezer újfajta bérletet vásároltak, ebből közel 220 ezer az eladott vármegyebérletek száma. A legtöbbet, 53 ezret Pest vármegyére váltották. A képzeletbeli eladási toplistán Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye követi. Az eddigi számok alapján egyébként a mindössze 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet a legnépszerűbb, eddig mintegy 68 ezer kelt el.

A vásárlók 16 százaléka döntött úgy, hogy a legkényelmesebb módon, néhány kattintással veszi meg az újfajta bérletet, a MÁV app segítségével péntekig már több mint 45 ezret adott el a közlekedési társaság.

A pénztári és az automatás jegyváltást figyelembe véve a főváros nagy főpályaudvarain kívül Pest vármegyében Vácott, míg vidéken Debrecenben, Miskolcon, Székesfehérváron, Pécsett és Győrben vették a legtöbb vármegye- vagy országbérletet. A vasútállomások közül a legtöbben Vácon, Győrben és Debrecenben álltak be a sorba. A MÁV-Start jegyautomatái közül az első három helyen a Nyugatiban, a győri vasútállomáson és a Keleti pályaudvaron lévők állnak az értékesítési adatok alapján. A Volánbusz pénztárai közül a debreceni Külső Vásártér buszállomás, a miskolci, a székesfehérvári, a pécsi, a szekszárdi és a kaposvári autóbusz-állomások bizonyultak a legforgalmasabbnak a vármegye- és országbérletvásárlások tekintetében.

A nagy érdeklődést az is bizonyítja, hogy a hó eleji, jellemzően 1-jétől 8-áig tartó intenzívebb vásárlási időszak adatai alapján májusban mintegy 70 ezer eladott bérlettel felülmúlják az értékesítési adatok az idei első négy hónap MÁV-Start-, Volánbusz- és GYSEV-bérleteladások havi átlagát.

A MÁV–Volán-csoport arra kéri utasait, hogy böngésszék a www.orszagberlet.hu weboldalt, ezáltal felkészültebben vehetik igénybe az új bérleteket a helyközi közlekedés során a vonatokon, a buszokon és héveken.

A helyközi közösségi közlekedésben bevezetett, évtizedek óta tervezett tarifaközösségre és tarifaegyszerűsítésre irányuló első és legnagyobb lépés jól vizsgázott, három hét alatt 300 ezer utas választotta az új bérleteket. Az érdeklődés intenzitására jellemző, hogy még az Operánál lévő BKK-automatából is vásároltak egyet.

A teljes árú 30 napos vármegyebérletek 9450, az országbérletek 18 ezer 900 forintba kerülnek. A nappali és esti tagozatos tanulók, hat év feletti óvodások, fogyatékkal élők kilencven százalékos kedvezménnyel (945 és 1890 forintért) jutnak hozzá.

A mobileszközökre letölthető MÁV appban április 24-e óta tudják megvenni az utasok az olcsó, egyszerű és korlátlan utazást biztosító legújabb díjterméket. Április 28-ától több mint 1100 értékesítési pontra, a MÁV-Start és a Volánbusz jegypénztáraira és az automatákra is kiterjesztették az értékesítést. Május elsejétől pedig a Volánbuszok fedélzetén az autóbuszvezetőknél, valamint a BKK értékesítési pontjain (az utóbbi esetében csak országbérletet és a Pest vármegyei bérletet) is meg lehet váltani.

A www.orszagberlet.hu weboldalon térképes kereső támogatja a vásárlókat a hozzájuk legközelebbi értékesítési hely megtalálásában.

(Nyitókép forrása: MÁV–Volán-csoport)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek