Veszprémből Győrbe

Bohus Dávid   ·   2019.04.16. 15:00
enykk_gyr_kiskep

Többször tudósítottunk a veszprémi városi közlekedés átszervezéséről, amikor az önkormányzat saját alapítású közlekedési szolgáltató létrehozásáról döntött. A kezdeményezés eredményeként január elsejétől a V-Busz Kft. ad ki bíborlila autóbuszokat a városi járatokra, az ÉNYKK állományába tartozó autóbuszok viszont más városokban kaphatnak munkát. A regionális szolgáltató megkezdte az átszervezéseket és hat, veszprémi 280-as típusú Ikarus továbbra is utasokat szállít, immáron Győrben. Az első szakaszban a klasszikus volános kivitelű csuklósokat alakították át (rendszámuk, CLH-694, CLH-695, CLH-696, KAY-415): a veszprémi sötétkék-fehér színsávos megjelenés helyett az egységes – klasszikus volánsárga – fényezést kaptak, leállított autóbuszok kijelzőit kapták meg, de a veszprémi Ikarusokra jellemző vezetőtéri klímaberendezést még nem szerelték fel. Végül két modernebb Ikarus is forgalomba áll a Rába-parti városban, két 1998-as évjáratú veszprémi autóbuszt (GNX-320 és GNX-321) is átalakítanak. Itt a fényezés mellett a manuális váltót is automatára cserélik.

CSak a rendszáma árulkodik arról, hogy korábban Veszprémben közlekedett (a szerző fotója)

A magyar megyeszékhelyeken az utóbbi években megfigyelt közlekedésfejlesztési törekvések ellenére Győrben továbbra is jelentős szerep hárul az idősebb, átlagosan több mint harmincéves Ikarusokra. A Győri Buszok Katalógusa információi szerint jelenleg is 29 példány van állományban, amely a csuklós kapacitású autóbuszok ötvenöt százaléka.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.