Veszprémből Győrbe

Bohus Dávid   ·   2019.04.16. 15:00
enykk_gyr_kiskep

Többször tudósítottunk a veszprémi városi közlekedés átszervezéséről, amikor az önkormányzat saját alapítású közlekedési szolgáltató létrehozásáról döntött. A kezdeményezés eredményeként január elsejétől a V-Busz Kft. ad ki bíborlila autóbuszokat a városi járatokra, az ÉNYKK állományába tartozó autóbuszok viszont más városokban kaphatnak munkát. A regionális szolgáltató megkezdte az átszervezéseket és hat, veszprémi 280-as típusú Ikarus továbbra is utasokat szállít, immáron Győrben. Az első szakaszban a klasszikus volános kivitelű csuklósokat alakították át (rendszámuk, CLH-694, CLH-695, CLH-696, KAY-415): a veszprémi sötétkék-fehér színsávos megjelenés helyett az egységes – klasszikus volánsárga – fényezést kaptak, leállított autóbuszok kijelzőit kapták meg, de a veszprémi Ikarusokra jellemző vezetőtéri klímaberendezést még nem szerelték fel. Végül két modernebb Ikarus is forgalomba áll a Rába-parti városban, két 1998-as évjáratú veszprémi autóbuszt (GNX-320 és GNX-321) is átalakítanak. Itt a fényezés mellett a manuális váltót is automatára cserélik.

CSak a rendszáma árulkodik arról, hogy korábban Veszprémben közlekedett (a szerző fotója)

A magyar megyeszékhelyeken az utóbbi években megfigyelt közlekedésfejlesztési törekvések ellenére Győrben továbbra is jelentős szerep hárul az idősebb, átlagosan több mint harmincéves Ikarusokra. A Győri Buszok Katalógusa információi szerint jelenleg is 29 példány van állományban, amely a csuklós kapacitású autóbuszok ötvenöt százaléka.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek