Vevőre lelt a partvédő erőd, a Senki földjéért 1 millió 300 ezer dollárt adtak

iho/hajózás   ·   2024.06.22. 12:00
Senki földje

A világ egyik talán legfigyelemreméltóbb tengeri ingatlanát aukción értékesítették az Egyesült Királyságban. A No Man's Land Fort mellett egy másik, Portsmouth haditengerészeti bázisát védő egykori erődítmény is gazdára talált.

Szögezzük le már az elején: a cirka 1,3 millió dolláros vételár körülbelül az ötöde annak, mint amennyibe az előző tulajdonosnak fájt a különleges létesítmény megvásárlása és felújítása.

A Spitbank Fort és a Senki földje erőd (képünkön) a Brit Királyi Haditengerészet legnagyobb bázisának bejáratát őrizték. Az akkori miniszterelnök után a brit és az ír partoknál létesített Palmerston erődrendszer a Portsmouth és Wight-sziget közötti négy tagja a XIX. század második felében épült, hogy kivédjék az akkor reálisnak tartott francia tengeri fenyegetést. (A másik kettő a St. Helens Fort és a Horse Sand Fort.) A tömör gránittömb, acéllemezekkel védett erődöket 12 hüvelykes (egy hüvelyk az annyi, mint 2,54 centiméter), komoly tűzerejű ágyúkkal látták el.

Az évek során az erődöket a haditengerészet igényeinek megfelelően korszerűsítették, viszont sem az I., sem a II. világháborúban nem voltak támadásnak kitéve. Személyzetüket gondosan megválogatták – tekintettel a mostoha szolgálati körülményekre, kizárólag olyanok szolgáltak az erődökben, akik nem tudtak úszni (nehogy dezertáljanak...). A hidegháborúban aztán a hadihajók ellen bevethető rakéták megjelenésével az erődök eredeti értelmüket vesztették, és kiürítésük után sokáig üresen álltak. Később azonban magánszemélyek, majd befektetők váltották egymást a tulajdoni lapokon, és a Spitbankot, iletve a No Man's Landet is luxusmenedékhellyé alakították át.

Utóbbi a maga 180 méter átmérőjével alig két kilométernyire fekszik a kies Wight-sziget partjaitól. Az aukcióra az egykori viktoriánus szigeterődöt a következő tulajdonságaival egyetemben hirdették meg:

  • szállodaként és rendezvénytérként van berendezve,
  • négy szint, összesen 80 ezer négyzetméter hasznos terület,
  • 23 fürdőszobás hálószoba, személyzeti szállást, bárok, éttermek, fényűző közös terek,
  • szauna, könyvtár, lézer-tag aréna, világítótorony,
  • helikopter leszálló, két kikötőhely,
  • saját generátor, szennyvíztisztító és artézi édesvízi kút.

Bár a Spitbank kisebb, de annak is megvan a maga varázsa. Háromszintes, vörös téglából épült, boltíves mennyezettel, kilenc lakosztállyal, étteremmel, szaunával és borbarlanggal. Generátora és saját kútja is van. 

Ha nem is lehet szoros párhuzamot vonni (vagy mégis?) a brit partvédő erődök sajátcélú átalakítása, és a magyar, a vasútból vett rokonvonás között, de azért ne feledkezzünk meg az Intze-típusú víztornyok Gyáli úti képviselőjében kialakított luxus loft lakásról sem.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek