Vezető nélküli sinkanszent tesztelnek jövőre Japánban

iho/vasút   ·   2020.11.13. 15:00
1000px_jreast_e7

A JR East egy E7-es szerelvénnyel, 5G-t használva fog adatokat gyűjteni a jövőbeli automatikus közlekedéshez.

A japán vasúttársaság „Változás 2027” elnevezésű programja keretében végez majd vezető nélküli futópróbákat 2021 októberében és novemberében egy forgalomból már kivont, tizenkét kocsis, nagysebességű E7-es motorvonattal. A teljesen automatikus vasúti üzem (ATO) jövőbeli alkalmazásához szükséges tesztek a Jóecú-sinkanszenvonal legészakibb, közforgalom által nem használt, 5,75 kilométeres szakaszán, Niigata állomás, valamint a nagysebességű szerelvényeket kiszolgáló Higasi-Niigata állomás és telephely között zajlanak majd – a két szűk ívet is tartalmazó pályaszakasz párhuzamosan vezet a JR East nem nagysebességű Hakusin-vonalával.

A Railway Gazette arról ír, hogy a vezető nélküli futópróbákat négy szempont alapján fogják értékelni:

  • tesztelik a szerelvény automatikus indítását;
  • megnézik, hogy a pályamenti és fedélzeti vonatbefolyásoló rendszer hogyan gyorsítja és fékezi a vonatot;
  • vizsgálják, hogy az automata irányítás pontosan ott állítja-e meg a motorvonatot, ahol kell;
  • valamint hogy vészhelyzet esetén távoli beavatkozással mennyire lehet megállítani a járművet.

A tesztek során kipróbálják majd az 5G technológiát is: megvizsgálják a nagyfelbontású videófelvételek valós idejű továbbítását az 5G-alapú helyi távközlési hálózatokat használva. A nagykapacitású, alacsony késleltetésű adattovábbítás érdekében egy bázisállomást is kiépít majd a vonalszakaszhoz a JR East. A tesztek fontos eredményeket fognak szolgáltatni a vasúttársaságnak, mivel a kommunikációs technológiát a jövőben ki szeretnék terjeszteni a teljes vasúthálózatra – számol be az International Railway Journal.

(A vezető nélküli teszteket egy forgalomból kivont E7-es szerelvénnyel végzik majd jövő ősszel. Borítókép: Kazumiki Miura)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek