Világtérképen a MÁV-Start és a GYSEV

iho   ·   2016.10.11. 16:15
00kicsi

Sok példa Európában sincs erre: a német, az osztrák és a francia vasút teljes menetrendje érhető el a Google útvonaltervezőjével – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Google-lal közösen rendezett sajtótájékoztatón. A világon hatvannégy ország mintegy húszezer városának összesen hárommillió állomása, megállóhelye szerepel már a netes térképen, és a további bővülés is csak idő kérdése. A MÁV-Start és a GYSEV teljes menetrendi adatbázisa kereshető, továbbá Magyarországon három város: Budapest, Miskolc és Pécs helyi közösségi közlekedésére is lehet utazásokat tervezni.

A sajtótájékoztatón balról Heal Edina, a Google magyarországi vezetője, Dávid Ilona, a MÁV Zrt., elnök-vezérigazgatója és Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója (fotó: Kemsei Zoltán)

Az interaktív térképet havonta több mint egymilliárdan használják világszerte, a keresések több mint fele mobiltelefonról érkezik, ezért a webes felületen kívül Android és IOS operációs rendszerre is alkalmassá tették az útvonaltervezést október 11-étől.

Az ötlet még 2015-ben született – olvashattuk Vitézy Dávid facebook-oldalán –, akkor még mint miniszteri biztos dolgozta ki az országos közlekedésfejlesztési koncepciót, amelynek egyik fontos eleme a MÁV, a GYSEV és a Volán-társaságok közlekedési adatbázisainak megnyitása volt. Ennek előképe a BKK Futár-rendszerének nyílttá tétele, amely hiteles menetrendi adatokkal szerepel az utazástervező appokban. A példát Miskolc, Debrecen és Pécs követte. A MÁV felkarolta a kezdeményezést, a Google alkalmazással egyidőben nyitottá tette teljes menetrendi adatbázisát a különböző alkalmazások fejlesztéséhez. Az egyes közlekedési cégek jelenléte az interaktív térképen csupán a Google-lal kötött szerződésen múlik, például a siófoki helyi utastájékoztatásban a vonatokon és a helyi, helyközi buszokon a hajók menetrendje is megjelenik, ez nyáron, turistaszezonban lenne nagy segítség az utasoknak.

Screenshot a vadonatúj alkalmazásról: jussunk el az Indóház szerkesztőségéből a lillafüredi kisvasútra!

Lássuk tehát a gyakorlatot! Az eddigi útvonaltervező a Google Maps felületén nem változott, csupán kiegészült a kiinduló- és célállomás adatainak megadása után a vonat ikonra kattintás lehetőségeivel. Emellett a fent jelzett négy városban a közösségi közlekedés járatai is eme pont alatt érhetőek el, ez hasznos segítség, ha háztól házig utat tervezünk. Jegyet azonban még nem tudunk közvetlenül az alkalmazásról vásárolni, a vonat(ok) adataira kattintva a MÁV-Start Elvira felülete nyílik meg. Az elektronikus jegyvásárlás tesztüzemét 2016 decemberére, a teljes üzembe helyezést 2017 januárjára ígérik. Pontosításra vár még a vasúti adatbázis is, helyjegyek vásárlása esetén az adott számú kocsi pontos megjelölése a szerelvényben, valamint a valós idejű járműkövetés is a jövő zenéje egyelőre. Ahogy Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója elmondta: minden idők egyik legjobb ár-érték arányú fejlesztése volt ez az együttműködés, mindössze tizenegymillió forintba és négyhavi munkába került.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek