Villamos-modernizálás Galacban

iho/vasút   ·   2018.06.05. 16:45
400px_galati_villamos

A közel tizenegymilliárd forint értékű pályakorszerűsítéshez európai uniós forrásokat is igénybe venne Galac (Gala?i). Uniós pénzt használnának fel tizennyolc új villamos beszerzéséhez is – a projektre áprilisban bólintott rá a városi tanács. Tavaly mindössze nyolc kocsira lett volna tőke.

A tanács korábbi közlése szerint összesen kétszáznyolcvan helyi projektet futtat a város, melyek különböző szakaszokban tartanak. Jelenleg huszonnyolc beruházás zajlik, ezek közül tizenkettőnek az éven, a többinek pedig jövőre kell elkészülnie.

A dél-romániai Galac (Galati) városa felújítaná egyik villamosvonalát, plusz tizennyolc új, korszerű tuját is beszerezne (fotó: Railway Pro)

A Siderurgiştilor–December 1 út–Traian Vuia út–Henri Coandă út–George Coşbuc út útvonalon haladó villamosvonal a város legnagyobb költségvetésű projektje. A beruházás két, egyenként tizenhétmillió euró (öt és fél milliárd forint) értékű szakaszban zajlik. Plusz a járműbeszerzés.

A város tömegközlekedési vállalata, a Transurb SA Galaţi jelenleg negyvennégy villamost üzemeltet, ezek közül viszont mindössze tizenhat közlekedik minden nap. Egy új, korszerű, csendes kocsi körülbelül másfélmillió euróba, vagyis körülbelül félmilliárd forintba kerül. A forrást az EU 2014 és 2020 közötti Regionális Operatív Programjából szereznék, melynél a költségnek csak két százalékát kellene állnia Galacnak, tizenhárom százalékot az államkassza fizetne, nyolcvanöt százalékot pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap térítene.

A város a közeljövőben a trolibuszhálózat felújítását is tervezi – adja hírül a Railway Pro.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek