Villamos mozdonyokat vesz Izrael

iho   ·   2014.08.05. 08:05
400px_isr_mozdony

Az ISR hatvankét 25 kilovolt 50 hertzes feszültségről üzemelő villamos mozdonyt akar beszerezni. A tender opcionálisan további tizenhat gép lehívását is magában foglalja. A járművekre az Israeli Railways villamosítási programja következtében lesz szükség Izraelben, ami jelenleg még a részletes tervezési fázisnál tart.

Az International Railway Journal értesülései szerint a mozdonyokkal személy- és teherszállító vonatokat is terveznek vontatni, így legnagyobb üzemi sebességük százhatvan kilométer per óra kell, hogy legyen; tehervonatokat százhúszas tempóval fognak továbbítani. A tender további kikötése, hogy a járműveknek bírni kell napi legalább húszórányi üzemet, valamint átlagban évi kétszázötvenezer kilométert harminc éves élettartammal számolva.

Az ISR hatvankét plusz tizenhat villamos mozdonyra írt ki tendert, és hamarosan elkészül az első villamosított vasúthálózat is Izraelben. Vörös Attila felvételén egy dízelmozdony vontatja emeletes kocsikból álló ingaszerelvényét Tel-Avivban.

A mozdonyoknak személyvonati üzemben az ISR jelenlegi kocsijait használva képesnek kell lenniük ingavonati módban közlekedni nyolc emeletes vagy tíz egyszintes kocsival, valamint tudniuk kell hármas szikronüzemben is mozogni.

A megfelelő gyorsító- és fékezési képesség is elvárás a Tel-Aviv–Jeruzsálem viszonylat maximum huszonhét perces menetidejéhez. Mivel akár 3600 tonnás teherszerelvényeket is vontatniuk kell majd, így megkövetelt az ehhez megfelelő teljesítmény is.

Vontatási szempontból az ISR egy háromfázisú aszinkron rendszert írt elő. A mozdonyoknak képesnek kell lenniük a visszatápláló fékezésre, valamint rendelkezniük kell elektronikus kerékpördülés-gátló rendszerrel is. A legnagyobb tengelynyomás 22,5 tonna lehet. Az gépeket magas frekvenciát használó (VHF) rádióval is fel kell szerelni, valamint előkészíteni a GSM-R kommunikációs rendszer telepíthetőségét.

Az ISR a tenderre december 15-éig várja a jelentkezőket. Az első mozdonynak a szerződés aláírásától számítva húsz-huszonnégy hónapon belül kell megérkeznie Izraelbe – számol be a Global Rail News.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek