Villamosítanak egy rövidke vonalat Ausztriában

iho/vasút   ·   2021.04.09. 18:00
mariarain

A Klagenfurt és Weizelsdorf közötti 12,1 kilométeres S-Bahn-szakasz korszerűsítése 2023-ra készülhet el.

Az ötvenmillió eurós, vagyis körülbelül 18 milliárd forintos beruházás során nemcsak a 15 kilovolt 16,7 hertzes betáplálású felsővezeték-rendszer épül ki a Rosentalbahnként ismert Sankt Veit an der Glan–Rosenbach-vasútvonal érintett szakaszán, hanem a már meglévő infrastruktúra is megújul. A projekt során Maria Rain állomását kibővítik, új megállót hoznak létre Lambichlnél, korszerűsítik a szakaszon található útátjárókat, még akadálymentesebbé teszik az állomásokat, továbbá P+R és B+R parkolóhelyeket is létrehoznak – számol be a Railway Gazette.

A Karintia szövetségi tartományban megvalósuló fejlesztés gyorsabb, kényelmesebb és környezetbarát közlekedési lehetőséget kínálva jelentősen növelni fogja a vasút versenyképességét, ez tovább erősíti a helyi gazdaságot és biztosítja a munkahelyeket.

A vonal Klagenfurt főpályaudvar (Hauptbahnhof) és Weizelsdorf közötti, keleti szakasza a karintiai S-Bahn-hálózat S3-as viszonylata, melyen az ÖBB jelenleg 5022-es sorozatú Siemens Desiro motorkocsikkal szállítja az utasokat. A tovább Rosenbachig vezető nyugati, 17,7 kilométeres szakaszon a 2016. decemberi menetrendváltással állt le a menetrend szerinti személyszállítás, azóta arra már csak nosztalgiavonatok közlekednek. Rosenbach után a 7976 méter hosszú Karawanks-alagúton áthaladva Szlovéniával van közvetlen vasúti kapcsolat.

(Nyitóképünkön a Rosentalbahnon fekvő Maria Rain állomás, mely 2023-ra átépül, és a felsővezetéket is kihúzzák. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek