Villamosítják az Enyicke és Szepsi közötti vasútvonalat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.08.29. 15:00
MNB-M_01

A szlovák kormány szerdai, rimakokavai kihelyezett ülésén hagyta jóvá az Enyicke (Haniska pri Košiciach) és Szepsi (Moldava nad Bodvou - mesto) közötti harminckét kilométer hosszú vasútvonal villamosítását és korszerűsítését. Az 58 millió eurós beruházási költség a vonal villamosításán kívül fedezi még a vasútvonal al- és felépítményének a felújítását, a peronok korszerűsítését is. A felújítást követően Kassa és Szepsi között 11 perccel rövidül a menetidő, ami egy 32 kilométeres szakaszon nem kevés.

A vasúti megálló tőszomszédságában van a buszmegálló is a továbbutazáshoz<br>(fotó: K-report.net)

A Kassa környéki integrált közlekedési rendszer utolsó olyan vasúti szakasza az Enyicke–Szepsi, amely még nincs villamosítva, a felújítást követően teljes mértékben bekapcsolják a vonalat az integrált közlekedési rendszerbe. A felújításnak köszönhetően javul a kassai vasmű (U.S. Steel) kiszolgálása is.

A Szepsi Integrált Közlekedési Terminált 2015 decemberében adták át, akkor indultak először személyvonatok Kassára a városi megállóról Szepsiben. A vonalon a 813-913-as sorozatú Bagettek teljesítenek szolgálatot napjainkban is. A minisztériumi döntést többen azért bírálják, mert éppen a Kassa–Szepsi vasútvonal az egyike azon vasútvonalaknak, amelynek a szolgáltatóját a jövőben a közlekedési tárca nyílt versenypályázat alapján választaná ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek