Villamospótlás Debrecenben

Ács Attila   ·   2011.08.18. 07:50
villamospotlo_fooldal

Folytatódnak a „kettes villamos” építési munkálatai, ez pedig a nemzeti ünnep után már az 1-es szakaszát is érinti. Augusztus 21-én és 22-én a teljes vonalon autóbuszok közlekednek majd, és az utóbbi tíz év során először teljes egészében lekövetik az 1-es útvonalát, tehát betérnek a Piac utca sétálóutcává alakított részére is, nem kerülik meg azt.

Augusztus 23-ától a Debrecen Plaza és az Egyetem közötti szakaszra visszatérnek a villamosok, és erre az időszakra a karbantartóbázis is a Nagyerdőbe települ, hiszen a Hunyadi János utcai leágazás építése miatt a vonal kapcsolata ideiglenesen megszűnik a kocsiszínnel. A Nagyállomás és a Pláza között továbbra is autóbuszok közlekednek, mégpedig a Tanítóképző Főiskoláig a villamos nyomvonalán, onnan visszafelé pedig a gyakorlatilag a 31-es útvonalát követve – tehát a Rákóczi-Burgundia-Kossuth utcákon át térnek vissza a Piac utcára. A villamospótlók végig a buszmegállókban állnak meg, kivéve természetesen a sétálóutcai szakaszt, valamint a Miklós utcát, ahol a Nagyállomás irányába egy ideiglenes megállóhelyet alakítanak ki.

Sokak örömére – még ha csak alig negyedév erejéig is – de visszatérnek az Ikarusok Debrecen utcáira: a tervek szerint az iskolakezdéstől nem az Inter Tan-Ker Volvóival, hanem a Hajdú Volántól bérelt buszokkal pótolja a DKV a villamosait. Ezek rendszám szerint a következők:

Utóbbi példány ugyan háromajtós, helyközi kivitel (Allison automata váltóval), de tartalékként szolgál majd, csak végszükség esetén veszik elő.

A pótlás előreláthatóan november 20-ig fog tartani, részletes tájékoztató a DKV honlapján érhető el.

Augusztus 21-én ismét bekerül a sárga tábla a Cívisbuszok szélvédője mögé

Szeptember elejétől a Hajdú Volán buszai végzik majd a villamospótlást

Kapcsolódó hírek