Villamossal időt nyerni

Mózes Krisztián   ·   2011.08.17. 08:00

Vasárnap indult be a forgalom a linzi hármas villamos új vonalán, Ausztriában. A sógorok harmadik legnagyobb városától – ami egyben Felső-Ausztria tartományi székhelye is – 5,3 kilométeren vezet majd új villamosvonal a délnyugati fekvésű elővárosba, Leondingba. Ez az első vonal, amely átlépi Linz határait – az építés finanszírozását is két fél, a tartomány és a település vállalta magára, 80-20 százalék arányában.

Az új vonal egy 1,3 kilométeres alagúttal kezdődik, s az ÖBB welsi fővonalát követi, s végül a Doblerholz végállomására ér be, miután érintette nyolc köztes megállóját. A 900 milliméteres nyomtávú hálózatot a Linz Linien üzemelteti, amely – a hosszabbítás következtében fellépő járműhiány miatt – lehívja a további 23 további Bombardier Cityrunnerre vonatkozó opciót, s így összesen 56 egység fog utasokat szállítani. Az érkező villamosok közül akár tizennégyet is el tudnak majd „szállásolni” a most épült leondingi hatvágányos kocsiszínben.

Az új vonal létesültével két buszjárat (a 14-es és 15-ös is) megszűnik, annál is inkább, hiszen eztán a kötöttpályán a villamos azonos távot 12 perc alatt tesz meg – ez átlagosan öt perccel rövidebb a gumikerekűek értékeihez képest. A további tervekben a vonal Traunt és Paschingot 2015-ben köti be a hálózatba.

Valami újnak a kezdete egyben valaminek a végét is jelenti. A 14-es vonal néhány nappal a megszüntetés előtt<br>(fotók: Pető Áron)

Kapcsolódó hírek