Vírus vezeti a gépet a távpilóta helyett?

iho/repülés   ·   2011.10.08. 10:00
nyito

A nevadai támaszponton a Wired értesülései szerint két hete fedezték fel egy keylogger vírus elterjedését: egy aprócska kémprogramét, mely érzékeli és előre meghatározott címre vagy címekre elküldi a számítógépen leütött billentyűk jeleit, a begépelt mondatokat, jelszavakat. Ez pedig igen kellemetlen, hiszen a nevadai India Springs melletti Creech kontrolltermeiből irányítják a 432. ezred operátorai és pilótái az amerikai fegyveres erők legfontosabb, pilóták nélküli felderítő és támadó repülőgépeit, az MQ–9 Reapereket és az MQ–1 Predatorokat Irak, Afganisztán és Pakisztán felett – hogy csak a legfontosabb hadszíntereket említsük meg. Ehhez műholdas adatkapcsolatot használnak, így gyakorlatilag korlátlan távolságokból is képesek a repülőgépek irányítására, a megfigyelésre vagy akár a rakéták, bombák használatára.

MQ–9 Reaper és pilótája – éppen nem távol <br>(fotó: af.mil)

A vírust ez idáig nem sikerült teljesen eltávolítani a rendszerekről, még az sem ismeretes, hogy szándékosan vagy véletlenül került be a katonai hálózatba. Az itt szolgálatot teljesító katonák használhattak apró, hordozható USB-meghajtókat, melyeken a repülési feladathoz szükséges útvonalakat, térképeket, repülési terveket vitték be a zárt, más hálózathoz fizikailag nem csatlakozó repülésirányító rendszerbe. Valószínűleg így került a vírus is a gépekre.

A cikk szerint azt sem lehet ma még pontosan behatárolni, hogy a vírus hová és milyen rendszerekre jutott el. Emiatt elméletileg annak is fennáll a lehetősége, hogy minősített vagy titkos adatok, információk jutottak ki Creech-ből. Kérdés persze, hogy a fertőzött USB-meghajtókkal juthatott-e ki a belső hálózatként működő, fertőzött repülésirányító rendszerből információ és a creech-i bázis kifelé irányuló adatkapcsolatait hogyan, milyen módszerekkel védik, ellenőrzik.

A repülésirányító rendszer egyik munkaállomása <br>(fotó: af.mil)

Kérdés az is, hogy pontosan milyen információkat szedhetett össze a keylogger a repülésirányító rendszer számítógépeinek billentyűzeteiről. Ezek a rendszerek csak az irányítást szolgálják, így például a jelentéseket már nem rajtuk írják. Igaz, a „harci chatrendszerben”, ahol gyors, rövid szöveges üzenetekben cserélnek információkat a kommunikációs rendszerhez csatlakozó más parancsnokságokkal, egységekkel, szakértőkkel, előfordulnak bizalmas, műveleti információk.

A repülőüzem nem állt le: továbbra is folytatják a műveleteket, felszállnak a Raptorok, a Reaperek. Ezek a repülőgépek létfontosságúak a hadműveletek mindennapjaihoz, így működtetésük elsőrendű érdeke nemcsak az amerikai légierőnek, hanem a hadműveleti területeken harcoló, tevékenykedő szövetséges országoknak, így Magyarországnak is.

Kapcsolódó hírek