Vissza a személyvonatokat!

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.03.28. 15:00
KE_01

A Szlovák Érchegység lábánál lévő települések polgárainak egy csoportja aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy a közlekedési tárca állítsa vissza a személyvonatok forgalmát a Pelsőc–Rozsnyó–Szepsi–Kassa vonalon, ahol jelenleg csak gyorsvonatok közlekednek – írja a Ma7 hírportál.

„Az adott vasútvonalon kizárólag gyorsvonatok közlekednek, amelyek több, a vasút által érintett községek megállóhelyein nem állnak meg, így ezen a szakaszon a községek nagy részében a vasúti személyszállítás nincs bebiztosítva attól függetlenül, hogy a polgárok azt igénylik. Ebből az okból kifolyólag kérvényezzük a vasúti szolgáltatás visszaállítását a következő vasútvonalon: Pelsőc, Szalóc, Rozsnyó, Jólész, Hárskút, Szádalmás, Tornagörgő, Szádudvarnok, Torna, Somodi, Szepsi, Makranc, Csécs, Szeszta, Nagyida, Hutníky, Enyicke, Kassa és vissza” – áll a petícióban.

A kassai vakvágányos peronról indul a pozsonyi gyors Rozsnyón és Zólyomon keresztül<br>(fotó: a szerző)

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője, a petíciós bizottság elnöke, Ragán Dávid elmondta, hogy a régió lakossága egyértelműen igényli, hogy ismét járjanak a személyvonatok. Ennek kapcsán már több ígéret elhangzott, ám konkrét lépés nem született.

Többek között azért is szorgalmazzák a személyvonatok újraindítását az érintett vonalon, hogy a munkába járók könnyebben eljuthassanak munkahelyükre, a környező falvakban élő diákok és a nyugdíjasok igénybe vehessék a díjmentes vasúti utazást. Nem elhanyagolható szempont a turizmus fellendítése sem, hiszen korábban számos turista épp vonaton érkezve kereste fel a helyi látnivalókat. A környezetvédelem szempontjából is előnyös lenne a vonatok visszaállítása, mivel kevesebb autó lenne az utakon.

Legutóbb 812-es sorozatú babaringató közlekedett a vonalon személyvonatként<br>(fotó: ZSSK)

Csak papíralapú aláírásgyűjtés folyik, az aktivisták a nyomtatványokat a napokban igyekeznek a régió minden településére eljuttatni. „Szeretnék minél több embert megszólítani. Tornán például már az első nap háromszáz aláírást sikerült összegyűjtenünk” – közölte Ragán Dávid. A személyvonatokat a Kassa–Pelsőc vonalon a 2012/2013-as menetrendben szüntették meg, azóta kizárólag a Kassa és Pozsony közötti gyorsvonatok közlekednek a vonalon, amik viszont értelemszerűen csak a nagyobb állomásokon állnak meg, a kistérségi regionális közlekedést nem fedik le.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek