Visszaesett a Volvo

B. Cs.   ·   2012.11.25. 15:00
fh_k

Szeptemberben Európában 3716 teherautót értékesítettek a kereskedők, kilenc százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Októberben még gyengébben teljesített a márka, hat százalékkal kevesebbet, 4350 teherkocsit adtak el.

Az új FH sem segít a Volvón <br /> (fotó: Volvo)

Kelet-Európában jobb volt szeptemberben a svéd gyártó helyzete, a térségünkben 1365 nagyhaszonjárművet adott el, hét százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A múlt hónap azonban nem volt ilyen rózsás, három százalékot estek az eladások, 1551 jármű talált gazdára.

Dél-Amerikában sem működik jól a Volvo, szeptemberben és októberben 13 százalékos volt az esés. Észak-Amerikában ennél is nagyobbat bukott a cég, szeptemberben 32 százalékkal, októberben tizenéggyel zuhant az értékesítés. Ázsiában szeptemberben 847 teherkocsit szállítottak ki az ügyfeleknek, 44 százalékkal kevesebbet, mint 2011-ben. Az októberi 1211 darabos kiszállítás 15 százalékos csökkenést jelent. A visszaesés oka, hogy megtopant az építőipar, főleg Kínában és Brazíliában – számolt be közleményeiben a Volvo.

A gyártó kénytelen csökkenteni a termelést, átalakítják a munkarendet és néhány napra leállítják a gyártást. Az év első tíz hónapjában 86 ezer 644 járművet adott el a Volvo, hat százalékkal kevesebbet, mint 2011 első tíz hónapjában. Éves szinten a világ piacai közül egyedül Észak-Amerikában és Kelet-Európában zárta pozítivan az idei mérleget a gyártó.

Kapcsolódó hírek