Visszatérítés és fokozott készültség az ÁAK-nál

iho   ·   2013.03.21. 18:42

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. döntése értelmében azok az úthasználók, akik a 2013. március 14. és 17. közötti díjmentes időszakban rendelkeztek érvényes e-matricával és használni kívánták Magyarország valamelyik fizetős útszakaszát, de arra – a katasztrófahelyzet miatt – nem volt lehetőségük, a meghiúsult szolgáltatás miatt a Társaság a közeljövőben lehetőséget biztosít az e-matricák érvényességi idejének átírására vagy azok árának időarányos visszafizetésére.

Az ÁAK Zrt. munkatársai jelenleg is dolgoznak a megvalósítás technikai részletein, amelyről a Társaság a közeljövőben, de várhatóan már a jövő hét folyamán bővebb tájékoztatást fog adni.

Az ÁAK Zrt. az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzése alapján a Téli Üzemeltetési Szabályzata szerint fokozott felkészülést rendelt el a teljes hálózatára. Ez azt jelenti, hogy a mérnökségek a jegesedés és csúszásveszély megelőzéseként folyamatosan szórja, „alásózza” az utakat, valamint teljes gépparkkal (több mint 120 hóeltakarító jármű) és teljes létszámmal várja a további szükséges intézkedéseket.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről egyrészt az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék-számon (06-40/40-50-60), másrészt az éjjel nappal rendelkezésre álló diszpécserszolgálattól lehet információkat szerezni. Ezen kívül a világhálón elérhető autópályás weboldal, az SMS alapú információszolgáltatás és az autópályákon telepített VJT kijelzők segítenek a tájékozódásban.

Aktuális forgalmi információk SMS-ben: +36 70 777 4636. Ha fenti számra elküldik a kiválasztott autópálya kódját (M0, M1, M15, M19, M2, M3, M30, M31, M35, M43, M5, M6, M7, M70, M8, M9), válaszként két SMS-t kap. Az első üzenetben a kiválasztott autópályára vonatkozó általános információkról értesülhetnek az autósok (időjárási viszonyok, közlekedési helyzet, forgalmi adatok, hosszú távú fenntartási munkák). A második üzenetben a két utolsó pályaeseményről, tehát balesetekről, időszakos terelésekről és egyéb, a forgalmat érintő történésekről érkeznek hírek.

Kapcsolódó hírek