Visszatértek a vonatok egy szerb vasútvonalra

iho/vasút   ·   2018.11.30. 15:15
400px_pozsarevac_majdanpek

A szerb főváros Belgrádtól délkeletre futó, kilencven kilométer hosszú vonalat november végén vehették újra birtokba a tehervonatok. A személyforgalmat 2019. február 19-től tervezi újraindítani a személyszállítási üzletág Srbija Voz.

A Belgrádtól délkeletre futó Pozsarevác–Majdanpek vonal öt év üzemszünetet követően éledt újjá

A Habsburg Birodalom, a Velencei Köztársaság és az Oszmán Birodalom által 1718-ban kötött békéről híres Pozsarevác (Požarevac), valamint a román határhoz közel található Majdanpek közötti vonalat kilencvenkétmillió euró (körülbelül harmincmilliárd forint) költséggel építette újjá a fővonalak rekonstrukciója során kinyert, felhasználható anyagokból a vasúti infrastruktúrakezelő Infrastruktura Železnice Srbije.

A beruházás során a legnagyobb tengelynyomás tizenhat tonnáról huszonkét és fél tonnára nőtt. A megújult pályán a tehervonatok már óránként hatvannal, a személyvonatok pedig nyolcvannal haladhatnak. A nagyobb tempónak köszönhetően a személyforgalom újraindítása után a vonatok kilencven perc alatt fogják majd megtenni a távot. Ez óriási előrelépésnek számít majd: a felújítás előtt legfeljebb hússzal mehettek a vonatok, ötórás, abszolút versenyképtelen menetidőt produkálva – számol be a Railway Gazette.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek