Visszavetnék a magyar bioetanolt

iho   ·   2013.09.12. 15:51

Az elsődleges, azaz közvetlenül a szántóföldi növényekből előállított bioetanolnak a jelenleg érvényes szabályok szerint 2020-ig legalább tízszázalékos részarányt kell elérniük a közlekedésben. Corinne Lepage francia képviselő beadványa szerint azonban a bioetanol alapanyagául termesztett növények (valamint a biodízel gyártására felhasznált repce) vetésterülete más, élelmezési célokra szolgáló növények elől veszi el a területet, így a jelentés a másodlagos (hulladékból előállított) bioüzemanyagokra áttérést szorgalmazza. A jelen állapot szerint 2020-ig ennek 2,5 százalékos részarányt kell elfoglalnia.

A magyar képviselők szerint a beadvány tudományosan nem kellően megalapozott, az EU-hoz később csatlakozott országokban (így Magyarországon is) a vetésterület és a terméshozam még növelhető az élelmiszer-termelés veszélyeztetése nélkül. Magyarország az utóbbi években az EU egyik legnagyobb bioetanol-termelőjévé vált.

A jelentést 356 igen, 324 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett fogadta el az Európa Parlament – írja a biovonal.hu portál.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek