Visszavette területeit a MÁV a Nyugatiban

iho/vasút   ·   2012.04.13. 15:37

Csütörtökön önálló bírósági végrehajtó üríttette ki a Nyugati pályaudvar műemlék épületében több vállalkozás által jogcím nélkül használt több mint 1000 négyzetméternyi területet. Az évek óta érvényes szerződéssel nem rendelkező vállalkozások a terület kiürítéséről rendelkező jogerős bírósági ítéletek végrehajtását fellebbezésekkel és kifogásokkal hátráltatták. A végrehajtás eredményeként a nemzeti vasúttársaság a Nyugati pályaudvaron birtokba vette a területeket, egyúttal lehetőség nyílik a rendezett, biztonságos körülmények kialakítására és a műemléki védettségű épület épségének fokozatos helyreállítására – közölte az ihóval a MÁV.

A közlemény szerint a MÁV Zrt. vezetésének célja, hogy a műemléki védettségű Nyugati pályaudvaron rendezett és tiszta, utasbarát körülmények érvényesüljenek, amelynek érdekében minden lehetséges jogi eszközt megragadott, hogy felszámolja a jogcím nélküli ingatlan használatot, amely nemcsak ellehetetlenítette a rendezett és biztonságos környezet kialakítását, de a műemléki épület épségét és eredeti állapotban való fennmaradását is veszélyeztette.

A bíróság 2006-ban rendelte el – a bérleti jogviszony jogerős megszűnése miatt – két vállalkozás részére a korábban számukra a Nyugati pályaudvaron bérbe adott területek kiürítését. Mivel a két korábbi bérlő a jogerős bírósági ítéleteket nem hajtotta végre, a MÁV Zrt. 2007-ben végrehajtási eljárásokat kezdeményezett a jogerős bírósági ítéletek alapján. A végrehajtási eljárásokban a korábbi bérlők több esetben is kifogást nyújtottak be, ezzel késleltetve a jogellenes állapotok megszüntetését.

A helyiségek kiürítését 2012. április 12-én végezte el az önálló bírósági végrehajtó, a rendőrség karhatalmi biztosításával.

A MÁV Zrt. a Nyugati pályaudvaron található ingatlanok bérbeadására 1993–1995 között két vállalkozással kötött bérleti szerződéseket 2005-től kezdve felmondta. A felmondások egy részének jogszerűségét a bérlők a bíróság előtt megtámadták. A megindult peres eljárásokat a MÁV Zrt. mindkét társasággal szemben jogerősen megnyerte, a bíróság a bérleti szerződések felmondását 2006-ban jogszerűnek ítélte meg. A jogerős bírósági ítéletek szerint mindkét korábbi bérlő köteles lett volna kiüríteni és visszaadni a MÁV Zrt.-nek a korábban bérelt területeket. Az ingatlanrészek kiürítésére, illetve birtokba adására vonatkozó kötelezettségüknek a bérlők csütörtökig – a 2007 óta folyamatban lévő bírósági végrehajtási eljárások ellenére – nem tettek eleget, egyúttal a fellebbezési lehetőségek kihasználásával évek óta akadályozták, hogy a MÁV Zrt. megteremtse a rendezett, tiszta, és biztonságos utaskörnyezetet a Nyugati pályaudvaron.

A jogtalan használaton túl, a korábbi bérlők az eredetileg bérelt 1121 négyzetméteres területhez képest önkényesen elfoglaltak több mint kétszeres nagyságú, 2523 négyzetméter méretű területet, amelyet szintén albérletbe adtak további társaságoknak. A bérleti jogviszonyok megszűnését megállapító jogerős bírósági ítéletek ellenére a korábbi bérlők úgy adták albérletbe a területeket, hogy erre saját bérleti szerződéseik megszűnését követően jogalapjuk nem volt. A MÁV Zrt. a további bérbeadáshoz nem járult hozzá, ezért – a MÁV-val szemben elkövetett jogsértés miatt – 2011-ben büntetőfeljelentést tett. Mindemellett, a korábbi bérlők engedély nélkül átépítéseket végeztek, amelynek során megrongálták a műemléki védettségű, 124 éves Nyugati pályaudvart.

Kapcsolódó hírek