Vitorlázórepülő vb zárás: gyenge idő, erős magyar eredmények

iho   ·   2017.01.22. 16:15
cim2

A várt igazán jó idő nem köszöntött be az ausztráliai világbajnokságra, a várt jó magyar eredmény azonban megszületett, ismét Szabó Péter remekelt. Mint beszámoltunk róla, a magyar versenyző és társa, a volt világbajnok Gulyás György, a kilencedik versenynapon remek taktikával halasztották az indulást majd a mezőnyt beérve szereztek kiemelkedő helyezést, jelesül Szabó Péter megnyerte a 499 kilométeres számot, Gulyás csak kilenc ponttal maradt el az ezertől, de ebben a kiélezett versenyben ez a hatodik helyet jelentette. Szabó az eredményhirdetés után érthető elégedettséggel nyilatkozott a VB-n dolgozó helyi forgatócsoportnak.

Ezután következett pénteken a tizedik versenyszám, amit azonban le kellett fújni, nemcsak hogy megint tiszta kék ég borult délkelet-Ausztráliára, de ráadásul olyan erős oldalszél fújt, amiben már kockázatos lett volna a felvontatás, és persze az útvonalon is lett volna vele baja a versenyzőknek.

Szombaton azonban mégiscsak volt verseny, a nagykategóriának egy rövid rohanás 302 kilométeren, ami megint csak príma eredményeket hozott a magyar párosnak, Szabó az olasz Brigliadori után a második lett, Gulyás a hatodik, de jellemző, hogy a mezőnynek volt egy viszonylag jelentős része, amely nem tudta befejezni a távot. Az adatokból világosan látszik, hogy ebben a számban viszont az volt a jó taktika, ha nem taktikázott a versenyző, azok kellett, hogy motort nyissanak vagy terepezzenek, akik későn indultak, azok végeztek az élmezőnyben, akik hamar.

Az új open-világbajnok, Russel Cheetham

Mindenesetre ezzel a számmal tehát kialakult a végeredmény: a szabadosztályban, vagyis a hosszúszárnyú gépek kategóriájában  a brit Russel Cheetham lett a világbajnok, a német Sommer és az ugyancsak brit Davis az ezüst- és bronzérmes, Szabó ötödik, Gulyás hetedik, ami ugyancsak komoly rangot jelent, és jónéhány korábbi bajnokversenyző legyőzését. A 18 méteresek utolsó, 281 kilométeres versenyszámát a francia Walbrou nyerte, aki ezzel világbajnoki aranyát is bebiztosította, Hársfalvi a mezőny második felében végzett, és ilyen pozícióban is zárta a vb-t.

Kawa sokadszorra ismét világbajnok

A 15 métereseknél a sokszoros lengyel világbajnok Sebastian Kawa volt a leggyorsabb, Kórénak ez alkalommal nem sikerült végigrepülnie a távot, az összetett sorrend: Kawa ugyancsak lengyel Diana 2 gépével ismét világbajnok, második a japán Makto Ichikawa, a harmadik megint lengyel versenyző lengyel géppel: Lukasz Grabowski, Kóré Zoltán pedig a 37 fős mezőnyben az igazán nem rossz 15. lett összesítésben.

Leszállás után

Végig gyenge időjárásban erős mezőny és jó eredmények, lakonikusan így lehet tehát magyar szempontból összegezni a benallai vb-t. A pilóták már úton vannak hazafelé, reméljük, hogy portálunk hamarosan részletes értékelést és személyes beszámolókat közölhet az ausztráliai világversenyről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mentés

Kapcsolódó hírek