Víz alatti vasút kötné össze Kínát és Amerikát?

iho   ·   2014.05.15. 12:15
vizalatti2cim

A The Guardian írja, hogy szakemberek elkezdtek tárgyalni az Északkelet-Kínából induló, és Szibérián keresztülhaladó vágányrendszerről. A kezdeti elképzelések szerint a Csendes-óceán alatt fúrt alagúton keresztül közelítené meg Alaszkát, Kanadát, végül pedig az Egyesült Államokat.

A tervekről Wang Meng-shu, a Kínai Tudományos és Műszaki Akadémia vezetője beszélt a kínai sajtóban, de később a The Guardiennek már nem akart nyilatkozni. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, egy 200 kilométeres alagutat kellene kifúrniuk az óceán alatt. A vonat két nap alatt érne a kiindulóponttól a célállomásig, és átlagosan 350 kilométer per órával száguldana. A vasútvonal teljes hossza 13 ezer kilométer lenne. Ez többezer kilométerrel több mint a világ jelenleg leghosszabb vasútvonala, a Transzszibériai Vasútvonal. A kínai sajtóban megjelent információk szerint a Pán-Ázsiai nagy sebességű vasút építésének megkezdése a jövő hónapban várható. Aki bírja a nyelvet, az itt tud részletesen olvasni róla.

Kína először 2009-ben javasolta hivatalosan a nagysebességű vonat megépítését, a következő évben a szállítási minisztérium egy tucat országban hozott létre munkacsoportot, hogy hivatalosan is megkezdje az együttműködési stratégia kialakítását. A kínaiak három projektben vennének részt: az eurázsiai, a közép-ázsiai és a Pán-Ázsiai vonal megépítésében.

(Forrás: Xinhua)

A tervek meglehetősen nagyszabásúak, akárcsak a vasútvonal. A kínai miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy még 2014 júniusában el kell kezdeni az építkezést, a tervek szerint a nyugati Yunnan hegyekbe mintegy harminc kilométeres alagutat fúrnának, amely Mianmarba vezet majd, a másik felén pedig Laosz, Vietnám, Malajzia és Szingapúr felé.

A miniszter újságíróknak elmondta, hogy a gondot az is okozza, hogy Kínában a nemzetközileg elfogadott 1435 milliméteres nyomtávot használnak, Oroszországban pedig 1520-ast. És bár Oroszország rábólintott a tervre, az még nem világos, hogy ezt a problémát hogyan oldanák meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek