Vízen ütközött hídnak az Enterprise

iho/repülés   ·   2012.06.06. 08:48

Letört egy darab az Enterprise űrsikló szárnyából, miközben a New York-i Intrepid repülőgép-múzeumba szállították. A lapos uszályon vontatott Enterprise-ot a szél sodorta neki a híd oldalának, de jelentős sérüléseket nem szenvedett – írja az Index.

Az uszályon utazó Dennis Jenkins szerint a vasúti híd igen szűk volt, az űrsiklónak mindössze néhány méter állt rendelkezésre az oldalsó pillérek és a hídpálya között. „Az anyatermészet nem mosolygott ránk. Ahogy a bárka besiklott a vasúti felüljáró alá, a szél elkapta, és tolta a híd jobb oldali felépítménye felé. Szerencsére a kár enyhe, sem a szerkezet, sem a mechanika nem sérült meg” – számolt be Jenkins.

Az Enterprise űrsikló a NASA Space Shuttle rendszerének prototípusa volt. Az űrben ugyan sosem járt, de számos légköri próbarepülést teljesített a hetvenes évek második felében. Az űrsiklót a USS Intrepid egykori világháborús repülőgép-hordozóból kialakított múzeumhajón tervezik kiállítani, ám a kedvezőtlen időjárás késlelteti a szállítást.

Kapcsolódó hírek