Vízosztás a vasútállomásokon

iho/vasút   ·   2012.06.18. 17:48

A MÁV-Start Zrt az elrendelt hőségriadóra tekintettel június 19-én, kedden délelőtt 10 órától megkezdi az utasok ásványvízzel való ellátását. Az egyliteres flakonos vizet a budapesti fejpályaudvarokon, valamint még a délelőtt folyamán a nagyobb vasútállomások peronján mindaddig osztja, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi. Az utasok az állomási peronokon a személyzettől vehetik át a számukra biztosított ingyenes ásványvizet. A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be.

A személyszállító vasúttársaság a holnapi naptól a budapesti fejpályaudvarokon és nyolc nagyobb vidéki állomásán az utasok komfortérzete érdekében vízosztást kezd. A nap során legelőször a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvarokon lehet majd átvenni a vizet, majd fokozatosan bekapcsolódnak a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomások. Valamennyi helyszínen a legforróbb órákban, a rendelkezésre álló készlet erejéig lehet hozzájutni a szomjoltó vízhez. Ezen kívül a MÁV-START Zrt. azt javasolja tisztelt utasainak, hogy vasúti utazásaikat mindenképpen elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdjék meg.

A vasúttársaság elsődleges célja, hogy utasai számára minél komfortosabb utazást biztosítson, ezért a járművek karbantartása során a megbízható üzemkészség érdekében különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire.

A nyári időszakban a Balaton üdülőterületei felé a legnagyobb az utasforgalom, így a  nyári menetrendben a  Balaton  déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton kétóránként járnak a gyorsvonatok, valamint itt is megjelennek az utasok által közkedvelt, légjavítóval ellátott motorvonatok.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50-60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak.

Emiatt a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett  dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe – olvasható a vasúttársaság tájékoztatójában.

Kapcsolódó hírek