Vonat a Körúton

Kemsei Zoltán   ·   2012.10.04. 16:30
00

Nem mindennapi baleset volt, a mai napig emlegetik. A nappali csúcsforgalom kellős közepén, délután fél három előtt nem sokkal a pályaudvar csarnokának egyik ajtajában egy vonat jelent meg. A sín elfogytával a szerelvény nemhogy lelassult volna, de egyre kijjebb és kijjebb nyomult az akkor épp Leninről elnevezett Nagykörútra, majd lendületét vesztvén a járdaszegélynél megállt. Szinte csodával határos, hogy az elszabadult vonat senkit sem gázolt el.

A baleset egy korabeli fotón<br>(forrás: retronom.hu)

Hogy mi is történt? Egy 411-es sorozatú gőzmozdony tolt be egy szerelvényt a pályaudvar csarnokába, ám a gép utáni kalauzkocsit elfelejtették a szerelvény többi tagjával összecsatolni. A mozdonyvezető hiába fékezett – a gépét és a mögötte levő egy kocsit sikerült megállítani, maga a vonat a fizika törvényeinek engedelmeskedve továbbgördült. Az áttört ütközőbaktól még huszonhét és fél métert tudott haladni, mire megállt. A pályaudvar homlokfalát aztán helyreállították, és ha emléktáblát keresünk – hát alaposan körül kell néznünk.

Alig észrevehető kis alutábla, ákombákom betűkkel, sajátos fogalmazással – mindössze ennyi emlékeztet az ötven évvel ezelőtti balesetre<br>(a szerző felvétele)

Kapcsolódó hírek