Vonatbaleset Egyiptomban

iho/vasút   ·   2017.08.12. 08:00
vonatbaleset_egyiptom_kislid

Az áldozatok és sérültek száma az egészségügyi minisztériumtól származik. A baleset péntek délután következett be, Alexandria mellett.

Utóléréses vasúti baleset Egyiptomban (képek forrása. Twitter)

A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint a Kairóból Alexandriába tartó vonat hátulról rohant bele a Port Saidból szintén Alexandriába tartó vonatba, amikor az Khorsid-állomáson megállt. A Kairó-Alexandria vonat mozdonyvezetője túlélte az ütközést, maga értesítette a rendőrséget a balesetről, őt azután rögtön elszálították az El-Raml-i rendőrségre, hogy ott hallgassák ki. Sajtóértesülések szerint a Port Saidból érkező vonat az állomáson műszaki hiba miatt kényszerült megállásra.

A területet a mentőosztagok csak nehezen tudták megközelíteni, mire odaértek, már a helyi lakosokból verbuválódott alkalmi segítőktől kellett átvnniük a feladatot. Szemtanúk szerint a baleset után a környékbeli férfiak rögtön lángvágókat hoztak és ezek segítségével kezdték kiszabadítani a roncsokban rekedteket, az asszonyok pedig a túlélők és sérültek élelemmel és folyadékkal való ellátásáról gondoskodtak.

Nabil Sadiq egyiptomi főállamügyész gyorsított nyomozást rendelt el az ügyben. El-Sisi egyiptomi elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé és utasította a kormányzati szerveket, hog tegyenek meg mindent a baleset körülményeinek tisztázásáért és a felelősök felderítéséért.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Khaled Megahed elmondta, hogy az áldozatokat Koum EL-Dekka halottasházába szállították, a sérült utasok El-Mery, El-Gomhoria, Ras El-Tin és Mostafa Kamel kórházakban kapnak folyamatos ápolást. A szociális ügyekért felelős miniszter, Ghada Wali utasította a vezetése alá tartozó minisztériumot, hogy 50.000 EGP értékben (ez 730 ezer forintot jelent) folyósítson gyorssegélyt az elhunytak családjainak. A sérültekez illető gyorssegély összegét a sérülés foka alapján, egyénileg fogják megállapítani.

Egyiptomban nem ismeretlenek a súlyos következményekel járó vasúti balesetek. 2013-ban Giza mellett, Badrashinban egy siklás 19 emberéletet követelt, 2012-ben pedig egy iskolabusz ütközött vonattal a Felső-egyiptomi Manfalut mellett, akkor 51-en haltak meg, jórészt gyerekek.

A The Guardian térképe a baleset helyét ábrázolja, az áldozatok száma azóta sajnos már emelkedett

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek