Vót: Egy nap Dunaújvárosban

Vörös Attila   ·   2017.07.27. 18:45
43duna-dacsia

Dunaújváros mindig is érdekes hely volt, mióta a vasmű miatt nehézipari várossá nőtte ki magát a település. A teherforgalom nagyon élénk, szén-, érc-, buga-, késztermékvonatok jönnek-mennek egész nap. És nemcsak a város iparát kiszolgáló forgalom az érdekes, hanem a városon belüli mozgások is, a kikötői vágányon és az iparvágányokon. Az már csak ráadás, hogy Paksot is Dunaújvárosból szolgálják ki.

Tíz éve még volt is szép forgalom a 42-es vonal zsákállomásán. A tolatós tehervonat heti háromszor járt, a MÁV Cargo hétfőn, szerdán és pénteken cserélt elegyet Pakson. Ekkoriban főleg szivacsot rakodtak be, de idényszerűen jelentős gabonaszállítások is voltak. Sajnos az elmúlt évtizedben mindkét forgalom otthagyta a paksi vasutat, így csak az atomerőmű menetei és elvétve pár kocsi fa maradt.

A paksi szivacsgyár rakományával halad Újvenyim és Dunaújváros között a 165-ös Szergej. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A dunaújvárosi helyi forgalomban 2007 nyarán egy klasszik Szergejt, két remot M62-est és remot Dácsiákat lehetett látni az államvasút részéről, illetve ipari Dácsiákat és Zetorokat a vasmű és a vasútállomás között. Ezen a fronton alig változott valami: ma már klasszik Szergej elvétve jár erre. A dízelmozdonyok remotprogramjának végén járunk: az utolsó M47-es, a 2070-es nemrég hagyta ott örökre a várost a Kisdácsiákkal együtt. Kisvártatva pedig elkészültek az utolsó 330-as remot Szergejek, és azok váltották ki régi társaikat.

Szintén maradtak a dízeles vonalak kiszolgálására a Bézék, de miután Paks felé 2009. december 12-én megszüntették a járatokat, csak a rétszilasi irány maradt meg. Dunaújváros és Pusztaszabolcs között szedett-vetett menetrend volt, járt erre vegyesen Flirt, Bézé, szilis vegyeskék vonat is. A Flirtök elterjedésével és később az ütemes menetrend bevezetésével a 42-es vonal villamosított szakaszán viszonylag jó szolgáltatást vezetett be a MÁV(-Start).

Galériánkban két nap, 2007. július 25. és 27. termését láthatják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek