Vót: MD pótolta a Csörgőt Sárbogárd és Szekszárd között

Vörös Attila   ·   2017.04.07. 21:15
md80

Mi az a tíz év?! – hördülnek fel, akik már nem gyerekek. Mégis, az elmúlt évtizedben rengeteg dolog változott a vasúton, néhány pedig időtlen életét éli azóta is. De mi történt 2007. április 5-én, szerdán?

Igen, egy kicsit elaludtam, elnézést a pár napos késésért!

Tíz éve éppen hazafelé utaztam Budapestről Szekszárdra. Természetesen vonattal, természetesen a lassabb megoldással, az intercity és pláne az interpici-szerelvények kényelmére nem vágytam. Sokkal inkább a lehúzható ablakra, a Csörgő hangjára. Sárbogárdon így bőven volt időm az átszállásra, körbe tudtam fotózni az állomáson levő, érkező, induló vonatokat. Akkor még erre járt a Samu, és a 13-as Gigantnak is megvolt az a zöldes beütése.

Nemsokára elrotyogott az állomásról némi késésben a bajai személy. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

A vonatomra járó Csörgőről is csináltam képet, közben sasoltam a jelzőt, el ne induljon nélkülem. De nem, egyáltalán nem történt semmi, pedig a menetrend szerint már kellett volna mennünk. Fekve maradt a Csörgő, az nem húzta el a vonatot sehová. Egy Szilivel le is szedték a vonatról, majd a másnap reggelig munka nélkül Bogárdon ácsorgó MDmot-szerelvény gépét, a 3024-es MDmot-ot tették rá! Korábban (és már tudom: azóta sem) utaztam olyan vonaton, amit MDmot húz, de nem B(t)x kocsikból áll. Fordítva sokkal gyakoribb volt: Csörgővel, Szergejjel vitték a piros személykocsikat, sőt néha a pécsi gyorsba is jutott belőlük, ilyenkor nagy ritkán igazán érdekes összeállítás jött össze.

Egy MD-vel mindig élmény az utazás, ahogy a fokozatokat rakja, ahogy üveghangon zúz, az utánozhatatlan. Mert a 46-os vonalon megtehette, a nagy részét ekkorra már felújították, a pálya állapotán nem múlt a sebesség. A 3024-es MDmot Szekszárdig húzta a vonatot, itt cserélt egy Bátaszék felől érkező Csörgővel, és visszatért Sárbogárdra, hogy reggel már a saját vonatát továbbíthassa.

Szép időszak volt ez, sajnálhatja, aki kimaradt az MD-élményből. Sajnos eljárt felettük az idő, elfogyott alóluk a lemez, elhasználódtak.

2008-ban egy egész Indóház Extrát szenteltünk nekik. Nincs meg? Nem gond! Itt megveheti!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek