A Waberer’s Csoport célja, hogy 2027-re a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon

iho/közút   ·   2023.11.16. 15:00
00_waberer_petrolsped

Az európai szinten már most is meghatározó vállalat a jelentős növekedést további beruházásokkal, akvizíciókkal, infrastruktúrafejlesztéssel, tevékenységének diverzifikációjával, szolgáltatásai között pedig a hozzáadott érték növelésével tervezi elérni.

Bemutatta frissített stratégiáját a Waberer’s Csoport, melyben azzal számol, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik, miközben árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye a tavalyi közel duplájára emelkedik. A Waberer’s a stratégia megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatósági szempontokra, miközben fokozni kívánja tőkepiaci aktivitását.

A tervek szerint a jelenleg közel 250 ezer négyzetméter raktárkapacitással, 2900 tehergépjárműből álló modern flottával és hatezer munkavállalóval rendelkező Csoport a tavalyi 676 millióról 1,2 milliárd euróra (+72 százalék) növelheti árbevételét, miközben EBIT eredménye 33 millióról 61 millió euróra (+82 százalék) emelkedhet 2027-re. Ezzel új fokozatba kapcsolhat a 2020-ban megvalósított sikeres üzleti modellváltást követő, 2021-ben indult dinamikus növekedés. Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 2021-ben meghatározott, korábbi stratégiai célok jelentős része mára teljesült, azok eredménye a 2023-as gazdálkodási számokban jól látható. Kiemelte: ma a Waberer’s Csoport Európa meghatározó, saját flottával rendelkező közúti logisztikai vállalata és Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója. Ezen erős alapokra építve, a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat célja, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon teljes körű, ügyfélközpontú és fenntartható szolgáltatási portfólióval.

A stratégiában meghatározott célok szerint a Waberer’s három üzletága közül a Szerződéses Logisztika szegmensben a Csoport jelentős fejlődést tervez a hazai infrastruktúra, diverzifikáció és regionális növekedés terén egyaránt. Cél a saját tulajdonú raktárkapacitás növelése, hosszabb távon az országos lefedettség elérése, a régiós pozíciók kiépítése, valamint kulcsprioritás a magas hozzáadott értékű szolgáltatások növelése (gyártás támogató inhouse logisztika, fulfillment logisztika, home-delivery). A tervek között szerepel, hogy az üzletág a diverzifikáció jegyében regionálisan is kiterjeszti szolgáltatásait és új, specializált logisztikai szegmensekben jelenik meg. A Fuvarozás és Szállítmányozás üzletág az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fordít a magasabb marzsot biztosító értéknövelt szolgáltatások felé, miközben működési rugalmasságát is fokozza a szállítmányozási, azaz az alvállalkozók segítségével végrehajtott szolgáltatási tevékenység súlyának növelésével. A még hatékonyabb üzemeltetés érdekében tovább korszerűsítik a járműflottát, a specializált szolgáltatások árbevételét növelik, továbbá emelik a multimodális szolgáltatások arányát, így például fejlesztik vasúti szállítási képességüket. A Waberer’s Csoport Biztosítási üzletága esetében a meglévő értékesítési csatornák és termékportfolió bővítését, valamint további digitalizációs fejlesztéseket tűztek ki célul, emellett pedig vizsgálják a piaci konszolidációs lehetőségeket, illetve a regionális piacra lépés lehetőségét is.

Barna Zsolt a Waberer’s Csoport terveivel kapcsolatban elmondta, hogy a stratégiai célokat organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni. Kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, így a magyar tőzsde prémium kategóriájában jegyzett vállalat az ESG-szempontokat figyelembe vevő befektetők számára is még kedvezőbb ajánlatot kínál. A stratégia alapján a vasúti és intermodális szállítás arányának növelésével fejlesztik zöld szolgáltatásaikat, valamint zöld beruházásokkal és energiahatékonysági intézkedésekkel csökkentik a károsanyag-kibocsátást. A Csoport a kitűzött célok alapján képzésekkel, a munkakörülmények további javításával még vonzóbb munkahelyet kíván teremteni, csoportszintű ESG-irányítás kialakítására törekszik, valamint kihasználja a zöld finanszírozási lehetőségeket. A Waberer’s elkötelezett a tőzsdei jelenlétének fokozása mellett, a stratégia megvalósítása során vizsgálja a tőkepiaci aktivitás fokozásának lehetőségeit. Cél a részvények forgalmának, likviditásának növelése, továbbá az elemzői lefedettség növelése, régiós elemzőházak bevonása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek