Záhonyban találkoztak az orosz vasúti fuvarozók

iho/vasút   ·   2016.02.12. 13:51

A MÁV Zrt. meghívására a záhonyi térségbe látogatott és ott tárgyalt a jövőbeni közös célok megvalósításáról a TSZKT-RZSD-MÁV munkacsoport harmincfős delegációja. A február 10-11-én lebonyolított találkozó sikeres volt.

A Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (TSZKT) és az Oroszországi Vasutak (RZD) szerdán érkezett delegációját Bogáti János miniszteri biztos és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere fogadta. A munkacsoport ülésén bemutatták a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Záhony-Port Zrt. által 2015-ben bejegyeztetett vámszabadterületben rejlő gazdasági lehetőségeket. A küldöttség felkereste a Záhony Térségi Logisztikai Klaszter tagvállalatait, így többek között a Záhony-Port és a Transit Group cégcsoport telephelyeit is. A terepszemlén az árualappal rendelkező TSZKT-tag orosz és ukrán szállítmányozó társaságok vezetői megismerhették a záhonyi térség átrakási és logisztikai potenciálját.

A magyar delegáció vezetője az esemény céljaiként az alábbiakat jelölte meg: a záhonyi vasúti áruforgalom csökkenő tendenciáinak megfordítása új árualapok térségbe terelésével, továbbá a szakmai párbeszéd megteremtése a relációban érdekelt vállalkozások között. A párbeszéd a csütörtökön zárult eseményen megkezdődött. A MÁV nemzetközi kapcsolatok vezetője elmondta, hogy a TSZKT-RZD-MÁV munkacsoport a TSZTKT kiemelt fóruma. Feladata a transzszibériai fővonalon és a csatlakozó európai korridoron bonyolódó árufuvarozások hatékonyságának növelése; közös intézkedések és javaslatok kimunkálása a további forgalmak vasútra terelése érdekében, külön figyelmet fordítva a záhonyi térség hatékonyabb kihasználására.

A Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa (Coordinating Council on Transsiberian Transportation, TSZKT) nemzetközi szervezet száz tagot számlál, 23 országból. Mindenkori elnöke az Oroszországi Vasutak (RZSD) elnöke, jelenleg Oleg Belozerov. Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója 2013-2015 között töltötte be a szervezet elnök-helyettesi pozícióját. A TSZKT-t húsz évvel ezelőtt alapították Moszkvában, határozatlan időre bejegyzett, nem kereskedelmi célú nemzetközi szervezetként. Fő céljai között szerepel a tranzit- és külkereskedelmi áruk transzszibériai fővonalra (TSZM) terelése, a nemzetközi vasúti árufuvarozásokban résztvevők tevékenységének koordinálása az érintett országok közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében. Vasutak, tengeri fuvarozók, operátorok és szállítmányozók, kikötők, állami és közigazgatási szervezetek, valamint telekommunikációs és marketing társaságok is szerepelnek a szervezet tagjai között.

A MÁV Zrt. - felismerve a vasúti árufuvarozási szolgáltatások nemzetközi piacán biztos helyet elfoglaló transzszibériai fővonal tranzitszállításaiban rejlő lehetőségeket és annak jelentőségét Magyarország, mint tranzitország szempontjából - már 1996 óta részt vesz a Tanács munkájában. A TSZKT 2013. évi plenáris ülését - közel 250 résztvevővel - a MÁV rendezte Budapesten.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek