Zalaegerszeg után Szegeden bizonyíthat a Volánbusznál egy csuklós kivitelű, elektromos meghajtású BYD-autóbusz

Volánbusz/iho   ·   2024.08.27. 09:00
00_byd_szeged

A júliusi zalaegerszegi tesztüzem után Szegedre érkezett a BYD első Magyarországon gyártott, csuklós kivitelű elektromos autóbusza. A BYD eBus B18 típusú járművet augusztus 27-étől szeptember 8-áig teszteli a Volánbusz a szegedi helyi közlekedésében. A társaság elektromos flottájának csaknem felét alkotó, szóló BYD e-buszok közül nyolc tavaly nyár óta folyamatosan közlekedik a városban.

A BYD eBus B18 típusú, tisztán elektromos meghajtású, alacsonypadlós jármű második utasforgalmi próbáját a Volánbusz augusztus 27-e és szeptember 8-a között tartja Szegeden, ahol a társaság már számos tapasztalattal rendelkezik az alternatív meghajtású autóbuszok üzemeltetése terén. Az első, Magyarországon gyártott csuklós e-busz a helyi autóbuszvonalak többségén megfordul majd, az utasok díjmentesen vehetik igénybe a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. A járművet a társaság szegedi telephelyén töltik majd a már korábban üzembe állított, Blueberry Plus R2 típusú készülékkel.

(fotók: Volánbusz)

A BYD eBus B18 511 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorai plug-in technológiával és speciális áramszedővel, úgynevezett pantográffal egyaránt tölthetők. A 18 méter és 15 centiméter hosszú járművet a BYD saját fejlesztésű kerékagymotorjai hajtják, amelyeket a csukló utáni részben, a harmadik tengelynél helyeztek el. A motorok csúcsteljesítménye egyenként 150 kilowatt, a hatótávolság pedig a gyártó szerint elérheti a 420 kilométert. A BYD eBus B18-ason a hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik; a biztonságos közlekedést emellett holttérfigyelő rendszer segíti, ami szintén kameraalapú. Az utastérben szálcsiszolt kapaszkodók és fahatású padlóburkolat növeli a minőségérzetet. A csendes, könnyen kezelhető, esztétikus kialakítású és jól felszerelt tesztautóbusz a júliusi zalaegerszegi próbaüzem során mintegy kétezer kilométert tett meg, az utasok és a szakemberek, valamint az autóbusz-vezetők tetszését, elégedettségét egyaránt elnyerve.

Szegeden 2023 eleje óta tíz MAN Lion’s City 12 G típusú gázüzemű, míg 2023 júniusa óta nyolc BYD K9UD típusú, elektromos meghajtású, szóló kivitelű autóbusz zöldíti a Volánbusz helyi járműállományát. A társaság hamarosan tovább bővíti zöldflottáját, hiszen idén egy hidrogénmeghajtású és húsz elektromos jármű beszerzésére is vissza nem térítendő támogatást nyert el. A lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású buszok a fővárosi agglomerációban, illetve Balatonfüreden, Hajdúszoboszlón, Keszthelyen, Komáromban, Komlón és Tatán nyújttanak majd környezetkímélő, kényelmes és csendes szolgáltatást az érintett települések lakóinak. A zöldbuszok sikeres üzemeltetéséhez a BYD eBus B18 zalaegerszegi és szegedi tesztjének tapasztalatai is hozzájárulhatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek