Zöld árufuvarozási folyosók – a GIFT-projekt, 1. rész

iho   ·   2014.10.02. 16:15
00kicsi

Az eltelt több mint két év alatt kézzelfogható, az eredeti kereteken túlnövő eredmények születtek, a SEE program ezért meghosszabbította a tíz országot átfogó együttműködés időtartamát. Az árufuvarozás okozta környezetterhelés csökkentésének lehetőségeit feltáró projekt lezárása az év végére tolódott. A feltárt összefüggéseket a GIFT 2014 novemberi, budapesti zárókonferenciáján tárgyalják.

Elkészültek az egyes folyosók jelenlegi állapotáról szóló tanulmányok, és felkutatták a legjobb gyakorlatok követendő irányait. Befejeződött a három zöld áruszállítási folyosóra tervezett szállítási teszt-fázis is, amely a gyakorlat próbájának vetette alá az elméletben kidolgozott logisztikai megoldásokat.

Képünk illusztráció, Kemsei Zoltán felvétele

Kirajzolódott a projekt által célul tűzött, a délkelet-európai térség egészét lefedő innovatív és integrált útvonaltérkép a hatékony zöld közlekedési folyosók létrehozása érdekében. Mindez közelebb visz az Európai Unió Transport 2050 stratégiájában szereplő versenyképes közlekedési rendszernek a létrehozásához, amely 2050-ig hatvan százalékkal csökkenti az európai közlekedés széndioxid-kibocsátását.

Egy-egy szimulációs és valós tesztet hajtottak végre a program során: az utóbbiban egy valós konténert adtak fel az alternatív környezetbarát intermodális megoldásokkal. A tesztet valamennyi áruszállítási folyosón elvégezték. Ez lehetővé tette a javasolt környezetbarát alternatívák valódi alkalmazhatóságának ellenőrzését, olyan kulcsadatokat gyűjtve, mint a fuvarozási idő és költségek (miközben a széndioxid-kibocsátásokat már az előzetes szimulációs teszt alapján kiszámították). A  Rail Cargo Hungaria Zrt. szervezte a „IV-es Zöld Folyosó” próbaszállítását (Budapest, Magyarország – Ploiesti, Románia), a Politecnico di Bari (Olaszország) volt a felelőse az „V-ös Zöld Korridor” próbaszállításának (Verona, Olaszország – Budapest, Magyarország) és Maritime Danube Ports Administration of Galati (Románia) vezette a „VII-es Zöld Korridor” próbaszállítását (Constanta, Románia – Dunaszerdahely, Szlovákia).

A cikk következő részében az egyes folyosók tesztjeit ismertetjük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek