Zöld árufuvarozási folyosók jönnek létre

MTI/iho   ·   2014.11.27. 10:56

Teljesültek a Green Intermodal Freight Transport (GIFT) projekt célkitűzései: a hatékony zöld közlekedési folyosók létrehozása érdekében létrejött a délkelet-európai térség egészét lefedő innovatív és integrált útvonaltérkép, és a program eredményesen népszerűsítette a fenntartható fuvarozási módokat, ösztönözte a gazdaság szereplőit a zöld fuvarozási megoldások alkalmazására – közölte a Rail Cargo Hungaria Zrt.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben tájékoztatnak arról, hogy tíz délkelet-európai ország több mint egy tucat projektpartnerének részvételével Budapesten megtartották a GIFT projekt zárókonferenciáját. A tanácskozáson megalakult a Nemzetközi Zöld Árufuvarozási Klaszter. Az együttműködés – amelyhez a Rail Cargo Hungaria Zrt. az elsők között csatlakozott – nyitva áll minden fuvarozó és szállítmányozó társaság előtt, amely ökológiai lábnyomának csökkentésére törekszik.

A zárókonferencián kezdeményezték a projektben részt vevő vállalatok, állami szervezetek, oktatási intézmények és civil szervezetek megállapodását a délkelet-európai zöld árufuvarozási folyosók fejlesztésének folytatásáról.

Javaslat hangzott el a projekt által életre hívott Green Observatory weboldal hosszú távú fenntartásáról is. A IV., V. és VII. árufuvarozási korridoron ide árufuvarozási vagy szállítmányozási tevékenységet végző vállalatok által önkéntesen feltöltött adatok megmutatják tevékenységük széndioxid-kibocsátásának mértékét. A program folyosónként, illetve országonként összesíti az adatokat, amit kormányzati és civil szervezetek környezetvédelmi tanulmányaik, intézkedéseik érdekében felhasználhatnak.

A tanácskozás résztvevői – a régió vasútvállalatainak, kikötőinek, közlekedési hatóságainak és egyetemeinek szakemberei – megállapították, hogy a két és fél évvel ezelőtt kezdődött program feltárta az árufuvarozás okozta környezetterhelés csökkentésének lehetőségeit a régióban. Az érintett országok képviselői elhatározták, hogy a projektzárást követően is fenntartják, illetve folytatják az együttműködés számos elemét.

A projektet az Európai Unió Délkelet-Európai Transznacionális Programja támogatja. A magyar partnerek költségvetéséhez a magyar kormány tíz százalék támogatást biztosít. A GIFT sikeres megvalósításán tíz országból dolgoztak a projekttagok. Magyarországot a Rail Cargo Hungaria Zrt., az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. képviselte.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek