Zöld kocsiszín Rotterdamban

iho/zöldút   ·   2011.09.14. 18:30
110914_rotterdam_kiskep

A fenntartható közlekedés előmozdítása jegyében indított közös uniós projektet a blackpooli, a dijoni, a brüsszeli és a rotterdami közlekedési vállalat. Brit, francia, belga és holland és német szakemberek olyan villamostároló és -karbantartó komplexumokat akarnak létrehozni, amelyek energiafelhasználás és környezetszennyezés tekintetében is a XXI. század színvonalát tükrözik.

Hogy miért éppen a kocsiszíneket szemelték ki? A hétköznapi utas ritkán találkozik ezekkel a létesítményekkel, azonban a kocsiszín szerepe nem lebecsülendő egy nagyváros közlekedési hálózatában: itt zajlik a karbantartás és a tisztítás a villamosok üzemidején kívül. Nagyméretű ipari komplexumokról van szó, amelyek – városszerkezeti okokból – általában lakóövezetek közelében épülnek. Így különösen fontos, hogy kibocsátott károsanyagokkal, zajjal és rezgésekkel a lehető legkevésbé terheljék környezetüket – olvashatjuk a TramStore21 projekt honlapján.

 

 

A rotterdami Beverwaard kocsiszín különösen érdekes építmény: a karbantartóbázis felett egy intermodális csomópontot találunk. Ötszáz személyautónak helyet biztosító P+R parkolóval és villamos-végállomással építették egybe a kocsiszínt.

Az épület energiaellátásáról napkollektorok gondoskodnak. A beltereket energiatakarékos fényforrások világítják meg, de csak akkor, amikor az üvegfalakon már nem hatol be elegendő természetes fény. Ha pedig mosásra szorulnak a villamosok, akkor a tetőről összegyűjtött esővizet tisztítják meg először és azzal takarítják a tujákat. Az új rotterdami kocsiszínt augusztus közepén adták át.

Kapcsolódó hírek