24 Volán-társaságból hét nagy cég alakul

iho/közút   ·   2012.10.04. 08:24

leváltják az igazgatókat, összevonják a Volán-cégeket – írja összefoglalójában a Népszabadság. Az eddigi társaságok helyén hét regionális vállalat alakul október végén – írja a lap.

A döntést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Pozsonyi úti központjában azonnal meghozták, amint az autóbuszos cégek tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a lépéssorozat megindításához kiadta a felhatalmazást. Egyelőre mégis mind a 24 Volán-vezérigazgató a helyén van, formálisan ugyanis a döntés joga a céges közgyűléseké. (Tegnap azonban, ahogy erről az iho.hu beszámolt, a Kapos Volán vezérigazgatóját leváltották.)

A lap szerint az összehívott tulajdonosi gyűléseken nagy vita nem lesz. Az MNV előterjesztése a kizárólagos állami tulajdonban lévő Volánbusz Zrt.-n, illetve a többségi tulajdonban lévő többi Volán-társaságon simán átmegy majd, amelyeket október végén a közgyűlések határozataival pozícióba hozott hét új vezérigazgatóra bízzák. Arra a hét személyre, akik a buszos cégek felügyeletére, vagyonkezelésére, majd tevékenységének későbbi átvételére hivatott regionális szervezeteket irányítják. A cégek és posztok számából kiolvasható: egy-egy regionális vezetőre legalább három cég jut majd. De a hírek szerint valószínű, hogy lesznek, akik mindjárt öt-hat vállalatot is kapnak.

A meglehetősen zsúfolt munkanapok elé néző régióvezetők sincsenek könnyű helyzetben a buszjáratok dolgában: a helyi közszolgáltatások több nagyvárosban hónapok óta az összeomlás szélén egyensúlyoznak – fogalmaz a cikk.

Az MNV álláspontja szerint a jelenlegi vezérigazgatók „továbbfoglalkoztatása nem cél”, vagyis a leköszönő cégvezetők feltehetőleg kénytelenek lesznek végleg búcsút inteni a Volán szervezetének.

Sem az NFM-nek, se az MNV-nek nincs válasza arra, hogyan folytatódik a nagyszabású átalakulás. Leginkább azok a jogi megoldások hiányoznak, amelyek lehetővé tennék a legkényesebbnek tartott intézkedések végrehajtását. Például azt, hogy miként lehetnek a regionális vezetők egyszerre több vállalat vezérigazgatói. Mindenesetre a Volán-társaságok élén megbízott és nem kinevezett vezetők állhatnak majd – folytatódik az összeállítás a Népszabadságban.

A lap szerint az MNV-nél nem dolgozták ki azt sem, hogyan lesz a 24 Volán-társaságból hét regionális szolgáltató. Nem dőlt el, hogy a cégeket beolvasztják, összevonják vagy netán felszámolják, és helyettük újakat hívnak életre. A döntéshozók szeretnék, ha a regionális szervezet kialakítása 2013 decemberére befejeződne. Vagyis a legjobb esetben is jöhet másfél év bizonytalanság – hangzik a Népszabadság cikke.

Kapcsolódó hírek