A vonaton se gyújts rá!

Vörös Attila   ·   2011.09.27. 13:30
400

A kedvezőtlen népegészségügyi mutatókat javítandó 2012. január elsején szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény. A passzív dohányzók közül a várandós anyák, kiskorúak védelme prioritást élvez. Az új törvény értelmében minden zárt légterű nyilvános helyen és 5 méteres körzetükben teljes dohányzási tilalom lesz érvényben. A tiltás a munkahelyek, szórakozóhelyek, közintézmények mellett a játszóterekre, gyalogosok által használt aluljárókra, buszmegállókra és a tömegközlekedési eszközökre is kiterjed. Magyarország a törvényi változások után a legszigorúbb országok közé fog tartozni a nemdohányzók védelme terén. Látványos változás, hogy január 1-től a cigisdobozokra az elrettentő mondatok mellett képek is felkerülnek.

Február 6. óta a BKV megállóiban már tilos a dohányzás. Jövőre minden megállóban az lesz

A Start vonatain jelenleg a belföldi, 100 kilométernél hosszabb útvonalon közlekedő, nem IC vonatok dohányzó vagonjaiban van lehetőség a dohányzásra. Ez a kétezres kocsipark nagyjából 15 százaléka (a motorvonatokon, motorkocsikon is tilos a dohányzás). Január elsejétől ezeken a vagonokon leszerelik a hamutartókat, és kiragasztják a tiltó matricákat. A jegyvizsgáló is köteles a tájékoztatásra, a türelmi idő leteltével pedig nyolcezer forintos pótdíjat szab ki a dohányzó utasokra, illetve eljárást kezdeményezhet az ÁNTSZ bevonásával.

Alföldi hangulat a Bézén. Nem szabadna dohányozni, de kit zavar...

Az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi a nemdohányzó személyszállító vonatokat. Az ellenőrzések pozitív hatását mutatja, hogy 1999 óta a sok ellenőrzés mellett fokozatosan csökken a bírságok száma. Ez év első felében 18 ezerszer ellenőriztek a tisztiorvosi szolgálat munkatársai, összesen 42 bírságot róttak ki. Természetesen nehéz a dohányosok tetten érése, az ellenőrzés híre gyorsan terjed a vonaton, sokszor már csak a bagószag utal a füstölgésre. De nem is a büntetés a lényeg, hanem a dohányzás visszaszorítása.

Matéczné Németh Ágnes, a MÁV-Start üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, Szabó Enikó helyettes országos tisztifőorvos és Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dohányzás fókuszpont vezetője a közös sajtótájékoztatón

Szeptember 27-én az egyik reggeli kunszentmiklósi ingán az ÁNTSZ munkatársai rendőri segítséggel végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzést. Nem véletlen, hogy a 150-es vonalra rendszeresen visszatérnek, ez az egyik legproblémásabb elővárosi vonala a fővárosnak. Az ellenőrök ezúttal nem értek tetten senkit, de a dohányszag arra utalt, hogy több esetben épp csak lemaradtak a szabálysértésről. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos elmondta, ha az ellenőrök jelenléte elég ahhoz, hogy ha csak aznapra is, de letegyék a dohányzó utasok a cigit, már kielégítő az eredmény.

A nemdohányzók védelmét szolgáló új törvény életbelépésétől három hónap türelmi idő következik, ez idő alatt sokkal inkább a tájékoztatás, mintsem a büntetés lesz a fontos a hatóságok részéről.

Kapcsolódó hírek