Duplacsuklós buszt tesztel a BKV

iho   ·   2016.06.23. 13:45
00kicsi

Habár az Index cikke már a metrópótlás utasigényeinek kielégítésére tartja alkalmasnak leginkább, erre – valljuk be – vajmi kevés az esély. A BKV ugyanis csak tesztelésre kapta meg a megszokott csuklósoknál jó hét méterrel hosszabb, kényelmesen 160 utas elszállítására alkalmas, négyajtós autóbuszt, amely a próbafutások alatt utast sem szállít.

(forrás: a BKV Facebook-oldala)

A Van Hool az AGG 300-as sorozat első két prototípusát a kilencvenes években építette, az első megrendelések a hollandiai Utrecht városából érkeztek 2002-ben, tizenöt, majd egy évvel később további tizenkét buszra. A huszonöt méter hosszú, a megrendelő igényei szerint négy- vagy ötajtós változatban szállított, végig alacsonypadlós buszok lelke egy 265 kilowattos DAF-motor.

A 2007-ben Budapesten járt Volvo duplacsuklós busz (fotó: Istvánfi Péter)

Nem ez az első eset, hogy duplacsuklós buszokkal próbálják enyhíteni a budapesti járatok zsúfoltságát: 1988-ban az Ikarus is készített egyetlen prototípust 293-as sorozatszámmal, amely a fővároson kívül Pécsett is közlekedett, a buszvezetők azonban nem szerették nehézkessége miatt. A járművet végül Iránnak adták el. 2007-ben a Volvo duplacsuklósa járt egy ideig a fővárosban, akkor is a metró (a 2-es vonal épp zajló felújítása miatti) pótlását rebesgették, mint lehetséges bevetési területét, ám vásárlás nem történt.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.