Egy járat, három főváros

iho   ·   2013.07.12. 14:30
cim

Szeptember 19-től egyszerre két különleges desztinációval bővül a Budapest Airport kínálata: Fehéroroszország fővárosa, Minszk még soha nem volt közvetlen járattal elérhető Budapestről, Szerbia fővárosa Belgrád pedig a Malév leállása óta hiányzott a kínálatból. Szeptembertől mindkét fővárosba a fehérorosz Belavia légitársaság gépeivel lehet eljutni, miután megkapták a repülési jogot heti két alkalommal a Minszk – Budapest – Belgrád – Budapest – Minszk útvonalra. A járatok minden héten hétfőn és csütörtökön közlekednek – adja hírül a Budapest Airport.

Hosszú, többfordulós tárgyalássorozat során sikerült a reptérkezelő szakembereinek elérni, hogy a Belavia gépei két városba is eljussanak Budapestről, ezzel pedig a magyar fővárosból elérhető járathálózat térképéről két úgymond fehér folt is eltűnt. A Belavia már a második légitársaság, amely a Budapest Airport új kedvezményrendszerét igénybe veheti, amit a budapesti repülőtér kifejezetten az alacsony járatszámmal rendelkező útvonalak beindításának ösztönzésére hozott létre: egyéves üzemelés után mind a belgrádi, mind pedig a minszki járatok után 50 százalékos jóváírást kap a légitársaság a befizetett utaskiszolgálási díjból.

A Belavia a tervek szerint elsősorban ötvenszemélyes Bombardier CRJ-100/200 típusú repülőgépekkel teljesíti az útvonalat. A járat menetrendje kényelmes utazástervezést tesz lehetővé és igazodik az üzleti utazók és a turisták igényeihez egyaránt.

A társaság CRJ-kkel tervezi a vonalat...

„Örömmel üdvözöljük a budapesti repülőtéren a Belavia légitársaságot, mint a legújabb szolgáltatót. Az előrejelzések szerint az új járat nagyon fontos összeköttetést hoz létre a három főváros között” – mondta el Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója hozzátette: „Ennek az az új járatnak a bejelentése nem sokkal követi a Bulgaria Air szófiai járatának elindítását, ami nagyon jól mutatja a budapesti repülőtér – mint közép-európai központ – vonzerejét.”

„A maga nemében egyedülálló járat három európai fővárost kapcsol össze” – hangsúlyozta Anatolij Guszarov, a Belavia – Belarusian Airlines vezérigazgatója. Hozzátette: „Az üzleti utazókra és turistákra egyaránt számítunk az új útvonalon. Biztos vagyok benne hogy a járat a magyar, a fehérorosz és a szerb utazási irodák figyelmét is felkelti. Az is egészen biztos, hogy az új légi útvonal növeli majd a Minszken keresztül átszálló utasok számát is.”

...bár a spotterek nyilván boldogok lennének, ha néha a társaság 154-essel teljesítené a járatot

A Belavia – Belarusian Airlines a Belarusz Köztársaság legnagyobb légitársasága. Központja a Minszki Nemzetközi repülőtér, ahonnan 42 európai és ázsiai repülőtérre üzemeltet közvetlen járatokat. A Belavia flottáját jelenleg 12 Boeing 737, 4 Bombardier CRJ-100/200, 2 Embraer E-175 és 3 Tupoljev Tu-154M típusú repülőgép alkotja – zárja a közleményt a Budapest Airport.

A magyar légiközlekedésben a hatvanas-hetvenes években nem volt szokatlan több nagyváros egy útvonalra való felfűzése, ilyen volt például sok éven át a Malév Budapest-Prága-Amszterdam és Budapest-Varsó-Leningrád járata, a kilencvenes években pedig, az Alitalia-korszakban a Budapest-Róma-Newark.

Kapcsolódó hírek