Elektromosbusz-teszt Debrecenben

Istvánfi Péter   ·   2013.03.12. 09:00
00

A cseh SOR elektromos busza után tavaly nyáron egy kínai gyártmányú elektromos busz is érkezett tesztelésre az országba. A kocsi a törökbálinti önkormányzat kezdeményezésére először a városban, majd egy hónap múlva Budapesten is közlekedett.

Főpróbának számító tesztkörök Budapesten, a debreceni teszt előtt<br/>(fotók: Bohus Dávid)

A kínai Build Your Dreams gyár (BYD) a világ legnagyobb elektromosbusz-gyára, elismertségüket mutatja, hogy a Mercedes gyár hivatalos stratégiai partnernek tekinti őket. A kocsi teljesen aluminium vázszerkezetét az amerikai Alcoa fejlesztette, az agymotoros futómű pedig ZF-gyártmány. A gyártó után BYD eBus12-nek nevezett kocsi litium-vasfoszfát akkumulátorai négy óra alatt töltődnek fel, ezzel a töltéssel mintegy 250 kilométert tud megtenni a jármű.

A skyblue festés csak a véletlen műve, a busz a holland gazdájának színeit viseli magán

A tavalyi próbák után most egy újabb kocsi érkezett hazánkba, szintén tesztelési céllal. Az új budapesti flottaszínre hajazó színben pompázó kocsit egy holland üzemeltető adta kölcsön, 2013. március 12-én Debrecenben fog próbázni a kocsi.

Érdekesség, hogy a városi közlekedési cégnek, a DKV-nak már van egy eletromos busza, a Coulomb-bus fantázianevű jármű karosszériáját az egykori Hungarian Bus építette (a szintén csődbe ment Plasma licensze alapján), az eletronikát a debreceni buszokat is üzemeltető ITK készítette.

Kapcsolódó hírek