Hamarosan megépülhet a zalaszentiváni deltavágány?

iho/vasút   ·   2018.04.26. 15:44
400px_zalaszentivan

Közelebb került a megvalósításhoz a zalaszentiváni vasútállomástól nyugatra tervezett deltavágány ügye. A sínpár jelentősen le fogja egyszerűsíteni a vasúti közlekedést az érintett régióban, emellett a zalai megyeszékhely megközelítését is megkönnyíti. A deltavágány megépítésére azért van szükség, mert a Szombathely–Őrihódos (Hodos) viszonylatú tehervonatok jelenleg csak menetirányváltással tudnak áthaladni Zalaszentiván állomáson, ami többlet menetidőt és külön tolatószemélyzetet igényel. Továbbá a Szombathely és Zalaegerszeg között közlekedő személyszállító vonatok szintén csak menetirányváltással tudják elérni a zalai megyeszékhelyet, csökkentve a vasúti személyszállítás versenyképességét a régióban.

A 25-ös és a 17-es vonalakat összekötő deltavágányra igencsak szükség lenne (fotó: Jermann Kálmán)

Az új deltavágány megépítése mindkét hazai vasúttársaság számára előnyös, hiszen érinti a 17-es vonal GYSEV által üzemeltetett részét, valamint a 25-ös vonal MÁV-üzemű, Zalaszentiván–országhatár–Őrihódos (Hodos) szakaszát. A két vonalszakasz része a Nyugat-Dunántúlt is átszelő, észak-déli RFC 11-es, úgynevezett Amber (Borostyánkő) nemzetközi vasúti teherszállítási korridornak.

A GYSEV Zrt. 2014-ben, KÖZOP forrásból kezdte meg az előkészítési munkálatokat, 2015-ben elkészült a Megvalósíthatósági Tanulmány. Az IKOP-2.1.0-15 – Nemzetközi (TEN-T) vasúti és vízi elérhetőség javítása című felhívás keretében a GYSEV Zrt. sikeresen pályázott, majd a lefolytatott nyílt közbeszerzési eljárás eredményeképpen a GYSEV Zrt. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. képviselői 2018 márciusában aláírták a vállalkozási-tervezési szerződést. A tervező cég feladata az engedélyezési tervek elkészítése, a szükséges engedélyek, tanúsítások megszerzése, valamint a korábban elkészült munkarészek aktualizálása. Az előkészítési munkálatok tervezési szakasza várhatóan 2019 nyarára zárul le. Az IKOP-2.1.0-15-2017-00038 számú projekt a Széchenyi2020 program keretében valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek