Három mozdonnyal is alig bírták megmozdítani a BILK-en siklott gépet

Vörös Attila   ·   2019.01.23. 18:45
410bilk

A kedd hajnalban bakra futott, majd a földkúpot is elvivő, a fák között megálló RCC-s tolatógép mentése igen hosszúra nyúlik. A keddről szerdára forduló éjszaka a gépre futott pőrekocsit és a rajta levő konténert távolították el a csatatérről, ahol szerdán már csak a félig leamortizált dízelgép szomorkodott. A következő lépés az volt, hogy a két BILK-es tartalék és a segélyvonat Szergeje együttesen megpróbálják kimozdítani a siklott mozdonyt, hogy a daru elérhesse. Fel is álltak a munkához: a 001-es Szergej volt elöl, hozzá a 449 102-es Bobó csatlakozott, majd az RCC másik 409-ese, a 001-es zárta a sort. A kisiklott mozdony emelési pontjaihoz a szolnoki mentőcsapat acélsodronyt erősített, aminek a másik végét a Szergej vonóhorgára akasztották. Aztán jött a hangorkán, ahogy a három mozdony közösen igyekszik mozdítani a páciensen.

A percekig tartó művelet során nagyjából egy méternyit tudták arrébb vonszolni a földbe állt mozdonyt. Végül a sodrony nagy csattanással leugrott a Szergejről – nem láttuk pontosan, hogyan és mi történt, szakadt, nem bölcs ilyenkor a sodrony közelében tartózkodni. A három dízel úgy lőtt ki, mint a repülőgép-anyahajókon a gőzkatapultról induló vadászgépek...

Aztán mindhárman visszatértek Soroksár terminál állomásra, hogy órákig ne történjen mozgás a baleset helyszínén.

Tippünk szerint ebből nem mostanában lesz újra mozdony... (kép és videó: Vörös Attila)

Az esettel kapcsolatban a Rail Cargo Hungariától rövid közleményt kaptunk: „Tolatási baleset – folyik a körülmények kivizsgálása. Rekord gyorsasággal, négy óra leforgása alatt helyreállt a vasútüzem azt követően, hogy kedden a Rail Cargo Terminal–BILK-en balesetet szenvedett a Rail Cargo Carrier tolatómozdonya. A baleset körülményeinek vizsgálata jelenleg is folyamatban van, a Rail Cargo Carrier szakemberei mindenben a szakértők rendelkezésére állnak. Megkezdődött a megsérült mozdony műszaki állapotának vizsgálata is annak megállapítása érdekében, hogy a gép mielőbb folytathassa munkáját.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek