Horvátok júliustól, a törökök később

iho/közút   ·   2012.06.12. 15:00
kicsi2

Az Európai Unió hivatalos lapjának 114. számában jelentek meg az EU-EFTA vegyesbizottság határozatai, melyek elfogadták Horvátország és Törökország csatlakozását a tranzitegyezményhez, ami egységes árutovábbítási eljárások alkalmazását engedélyezi a két ország területén.

Az Európai Bizottság 2012. május 31-én értesítette az EU tagállamait, hogy Horvátország az előzetes terveknek megfelelően július 1-től a tranzitegyezmény szabályai szerint jár el, míg Törökország a hiányzó informatikai feltételek miatt novemberig elhalasztja a csatlakozást.

Július 1-től Horvátországban is érvényesek az EU-ban alkalmazott egységes árutovábbítási szabályok <br> (fotó: Bohus Dávid)

A tranzitegyezmény lehetővé teszi, hogy az Európai Közösség és a csatlakozott országok közötti áruszállítások egységes szabályok alapján történjenek. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy valamennyi tagország olyan informaitkai nyilvántartó rendszerrel (NCTS) rendelkezzen, amely lehetővé teszi a szállítmányok nyomon követését, a vámhivatalok közötti egységes szabványokon alapuló üzenetcseréket, visszaigazolásokat. A tranzitegyezmény másik legfontosabb szabálya az árutovábbítási eljárásokhoz nyújtott vámbiztosíték egységes formátuma, amely hatályát az új csatlakozó országra is ki kell terjeszteniük a kezességvállalóknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelent tájékoztatás szerint ezt jelenleg csak Horvátország vonatkozásában lehet elvégezni.

Egységes elektronikus nyilvántartások és vámbiztosítékok júliustól már Horvátország irányába is

Az EU-EFTA országok közötti áruszállítást egységesítő tranzitegyezményhez Magyarország 1996. július 1-én csatlakozott. Az eljárásokat felügyelő elektronikus nyilvántartó (NCTS) rendszert 2003. októberében vezették be, majd a 2004. májusi csatlakozást követően az Európai Közösség tagállamaként mint egységes vámjogszabályt alkalmazza. Az egyezményhez 2006. január 1-től Románia harmadik országként, majd 2007. január 1-től Bulgáriával együtt EU tagállamként csatlakozott. Horvátország jövő hónaptól, majd Törökország novemberben életbe lépő csatlakozásával tovább bővül azoknak az országoknak a száma, ahol az egységes európai szabályok szerint kevesebb vámadminisztrációval, gyorsabb eljárásban alkalmazható a vámköteles áruk szállítása.

Kapcsolódó hírek